De Schotse premier Alex Salmond, leider van de linkse en separatistische Schotse Nationale Partij (SNP) wil in 2014 een referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk houden, de volksraadpleging zou door het Schotse bestuur uitgeschreven moeten worden. Salmond wil de Schotten laten kiezen tussen de huidige situatie, afscheiding of grotere autonomie voor Schotland. Terwijl de Britse regering de Schotten alleen tussen de status quo en onafhankelijkheid wil laten kiezen.

De Britse minister voor Schotse Zaken wijst er bovendien op dat het Schotse bestuur niet bevoegd is om een dergelijk referendum uit te schrijven. Conservatieve ministers zouden liever eerder dan 2014 al een referendum houden om zo meer druk op de zaak te leggen.  In 2014 vindt echter ook de herdenking van een historische slag plaats, waarin de Schotten een overwinning op de Engelsen boekten. Dit zou nationalistische gevoelens onder de Schotten in de hand kunnen werken, ook zou de SNP de tijd tot de herfst van 2014 nog goed kunnen gebruiken om campagne te voeren, gezien het feit dat uit peilingen blijkt dat het merendeel van de Schotten er momenteel de voorkeur aan geeft binnen het Verenigd Koninkrijk te blijven.

De Britse premier David Cameron (links) en de Schotse premier Alex Salmond

Salmond is van mening dat hij het recht heeft een referendum over afscheiding uit te schrijven, omdat de SNP een meerderheid in het Schotse parlement heeft. De Britse regering stelt zich echter op het standpunt dat het Schotse parlement niet bevoegd is in deze kwestie. Als het Schotse bestuur toch een referendum uitschrijft, zou de Britse regering dat aanvechten voor het Hooggerechtshof. Zelfs al zou het Schotse bestuur een referendum kunnen houden, dan kan Schotland zich niet van het Verenigd Koninkrijk afscheiden zonder instemming van de Britse regering. Het Internationaal Recht staat eenzijdige secessie slechts toe onder strikte voorwaarden, waarvan in het geval van Schotland geen enkele sprake is.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Als Schotland zich af zou scheiden van het Verenigd Koninkrijk zou het ook geen deel meer uitmaken van de Europese Unie, terwijl de Schotse politiek dat wel zou willen. In zo’n geval zou Schotland opnieuw lid moeten worden van de EU, waarbij het ook verplicht zou zijn de Euro in te voeren als munteenheid.

Zowel de Conservatieven als de Liberaal-Democraten, die samen de Britse regering vormen, zijn voorstander van een zekere mate van subsidiariteit of wat de Britten ‘devolution’ plegen te noemen, zodoende heeft het centrale Britse gezag de laatste jaren reeds bepaalde bevoegdheden aan de regeringen van Schotland en Wales en aan het lokale bestuur overgedragen.

 

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.