In het conflict over de Orthodoxe kerk in Oekraïne, heeft de Servisch-Orthodoxe Kerk de kant van de Russische gekozen. Ze wil de losmaking van de Oekraïense Orthodoxe Kerk van het Russische patriarchaat niet erkennen.

Patriarch Bartholomeüs I van Constantinopel besloot onlangs de Oekraïense kerk autocefalie, oftewel onafhankelijkheid van een hogere kerkelijke instantie, toe te kennen. Daarmee zou de Oekraïense kerk onttrokken worden aan het gezag van de patriarch in Moskou. De Russische kerk maakte hier dan ook bezwaar tegen en wees daarbij op het overtreden van regels uit het Orthodoxe kerkrecht.

Macedonisch-Orthodoxe Kerk

De Servisch-Orthodoxe Kerk bevindt zich zelf ook in een geschil met afsplitsingen zoals de Macedonisch-Orthodoxe Kerk, die zich in 1967 in Macedonië met steun van het toenmalige Joegoslavische staatshoofd Josif Broz Tito vormde. Sindsdien probeert men de onafhankelijkheid van deze destijds buiten kerkelijke structuren om van het Servische patriarchaat afgescheiden kerk erkend te krijgen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Tot nog toe werd de Macedonische kerk door de wereldwijde Orthodoxie echter niet erkend. Dit zou kunnen veranderen wanneer Bartholomeus I de Macedonisch-Orthodoxe Kerk, net als onlangs het patriarchaat Kiev, autocefalie toekent. Ook de Montenegrijnse kerk, die eveneens onder het Servische patriarchaat staat, wil graag autocefalie.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.