In de oorlog om Jemen heeft de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië een offensief ingezet om de havenstad Hodeida te veroveren op de Houthi-rebellen.

Hodeida is de laatste haven die nog in handen is van de Houthi’s en de aanvoerhaven voor de voedselvoorziening van zo’n 20 miljoen mensen. De slag kan dan ook tot verdere verergering van de humanitaire situatie in het land, dat toch al op de rand van hongersnood verkeert, leiden.

Als de coalitie van Saoedi-Arabië en diverse andere Arabische staten er in slaagt Hodeida te veroveren, lijkt het lot van de Houthi-rebellen bezegeld. Zij zijn dan volledig ingesloten rond de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Als de Arabische coalitie er echter in slaagt de havenstad te veroveren, verbeteren ze daarmee hun onderhandelingspositie ten opzichte van de Houthi’s, waarbij ze er zelfs toe over zouden kunnen gaan hen uit te hongeren.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Situatie van de oorlog in Jemen eerder dit jaar (2018), in groen de gebieden onder controle van de Houthi’s, in rood de gebieden die in handen zijn van de Arabische coalitie en in mosterdgroen de gebieden die in handen zijn van de zuidelijke separatisten (kaart: Ali Zifan)

Lange tijd bewogen de fronten weinig in Jemen, maar in het afgelopen jaar is de strijd op allerlei vlak geëscaleerd. Zo zijn de bombardementen van de coalitie vanuit de lucht in intensiteit toegenomen, maar de Houthi’s reageerden hierop door raketten af te schieten op doelen in Saoedi-Arabië en zelfs op de hoofdstad Riaad.

Terwijl de Arabische coalitie zich vooral op de strijd met de Houthi’s richtten, konden Al Qaida en ISIS voet aan de grond krijgen in delen van Jemen en hebben Zuid-Jemenitische separatisten inmiddels de oude Zuid-Jemenitische hoofdstad Aden ingenomen.

Ondanks dit alles was er sprake van een patstelling tussen de Houthi’s en de Arabische coalitie, waardoor sommige Jemenieten reeds hoopten dat een politieke oplossing voor het conflict bereikt zou kunnen worden. Nu de Arabische coalitie een offensief heeft ingezet om Hodeida te veroveren, lijkt deze hoop vooreerst de grond ingeslagen. Als de coalitie er in zou slagen de havenstad in te nemen, zal ze daarna optrekken naar Sanaa, dat dan het laatste grote bolwerk van de Houthi’s is. Het zal niet eenvoudig zijn om die stad in te nemen, maar de Houthi’s zijn dan niet meer in de positie om grote voorwaarden aan hun overgave te verbinden.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.