Journalistiek draait vooral om de selectie van feiten en hoe je die met elkaar in verband brengt, terwijl de uitgebrachte stemmen in de Tweede Kamerverkiezingen geteld werden, vlogen de frames van de diverse politieke partijen je dan ook om de oren in de media.

Zo benadrukt de VVD graag dat ze ondanks fors zetelverlies de grootste partij is, doen de gevestigde partijen net alsof de PVV geen noemenswaardige winst heeft geboekt omdat het ook meer had kunnen zijn en is de stemming bij GroenLinks uitgelaten terwijl die tien zetels winst op zichzelf mooi zijn voor die partij, maar niet de doorbraak waar Klaver en co op hoopte.

Als we los proberen te komen van de framing van de partijen en naar de uitslag als zodanig kijken, dan zien we dat de stemming cultureel conservatief is.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De winst voor de PVV is weliswaar niet zo groot als internationale media verwachtten, maar de twee partijen die, afgezien van de PVV, de grootste zijn, de VVD en het CDA, konden mede zo groot worden door onder druk van de goede peilingen voor de PVV hun verkiezingsprogramma’s in cultureel opzicht conservatiever te maken. Zo ging Mark Rutte kort voor de verkiezingen op de populistische toer met een paginagrote ‘doe normaal’-advertentie en deed Buma een duit in het zakje over schoolkinderen die iedere morgen staand het Wilhelmus zouden moeten zingen. Afgezien van de vraag hoe oprecht de cultureel-conservatieve accenten van deze partijen zijn, mogen we concluderen dat dit, naast Wilders’ gemankeerde campagne, een belangrijke factor is geweest die de PVV enige wind uit de zeilen heeft genomen.

Natuurlijk is er ook zetelwinst voor D66 en GroenLinks, maar die valt in het niet bij het massale verlies van de PvdA.

Dat de VVD het voortouw zal nemen in de formatie ligt voor de hand. Aangezien de drie grootste partijen tot rechts of centrumrechts gerekend worden, zou het voor de hand liggen dat er ook een centrumrechts kabinet gevormd zou worden. Een kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV en wat kleinere partijen. Omdat VVD en CDA echter hebben aangegeven dit niet te willen, zijn ze veroordeeld tot samenwerking met D66, waarschijnlijk aangevuld met GroenLinks.

Dat levert een coalitie op met enerzijds twee partijen die zich in de campagne cultureel-conservatief geprofileerd hebben en anderzijds twee cultuurmarxistische partijen. Dat maakt een dergelijke regering op zijn best ineffectief op cultureel vlak en in het ergste geval trekken D66 en GroenLinks aan het langste eind. Dit zullen dan ook niet de laatste Tweede Kamerverkiezingen zijn waarin het vraagstuk van de Nederlandse culturele identiteit een grote rol speelt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.