In heel Europa bevindt de sociaaldemocratie zich in een neerwaartse spiraal. Portugal is een van de weinige strohalmen waaraan de sociaaldemocraten zich vastklampen. Vanuit dit land wilden de sociaaldemocraten dan ook een verandering inleiden en wel met Frans Timmermans.

De 57-jarige Nederlander werd in Lissabon tot Spitzenkandidat van de Europese sociaaldemocraten voor de europarlementsverkiezingen in mei gekozen. Hij neemt het dan onder andere op tegen Manfred Weber van de Beierse CSU. Weber is kandidaat voor de Europese Volkspartij, die naar alle verwachting opnieuw de grootste wordt.

Emotioneel

Anders dan de technocraat Weber, geldt Timmermans als retorisch begaafde, hoog-emotionele en gevoelige man. Toen hij destijds als Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken (2012-2014) voor de VN Veiligheidsraad over de ramp met de MH17 sprak, scoorde hij met een tot tranen roerende rede. Of het wel klopte wat hij zei deed er schijnbaar niet toe. Regelmatig brengt de PvdA-politicus verder zijn als mijnwerkers ploeterende grootouders in het spel, wanneer hij wil benadrukken dat hij in staat is tot empathie met arbeiders.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Talenkennis

De in Maastricht opgegroeide zoon uit een Rooms-Katholieke familie, die inmiddels zelf vier kinderen uit twee huwelijken heeft, studeerde romanistiek en koketteert met zijn indrukwekkende talenkennis. Zo spreekt hij onder andere Duits, Italiaans en Russisch. Maar hij staat toch vooral bekend om zijn met pseudo-Brits accent gesproken Engels, dat op native speakers eerder pathetisch overkomt, maar het in Brussel erg goed doet.

Nepverkiezing

Op campagne kan Timmermans daar zijn voordeel mee doen. Maar uiteindelijk maakt het natuurlijk weinig uit. De voorzitter van de Europese Commissie wordt immers niet werkelijk gekozen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het is veeleer de Raad van regeringsleiders die de voorzitter van de Europese Commissie kiest en daarbij ‘rekening houdt’ met de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Raad zelf wordt evenwel gedomineerd door leden van de Europese Volkspartij en diverse liberalen.

Geen schijn van kans

Het is bovendien vrijwel uitgesloten dat de sociaaldemocraten de verkiezingen voor het Europees Parlement winnen. Ze maakten toch al weinig kans om de Europese Volkspartij voorbij te streven, maar nu de Franse Parti Socialiste volkomen overschaduwd wordt door de En Marche-partij van president Emmanuel Macron is het helemaal een onmogelijke missie.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.