Zoals ondergetekende reeds voorspelde, was het achterblijven van 200 Amerikaanse militairen in Syrië een voet tussen de deur om later weer met een groter aantal militairen terug te keren. Het Pentagon maakt inmiddels plannen om duizend militairen in Syrië te houden, zo meldt de Wall Street Journal

“De Amerikaanse krijgsmacht maakt plannen om bijna 1.000 militairen in Syrië te houden, zo melden Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Een verschuiving die drie maanden na president Trumps bevel tot volledige terugtrekking komt en veel meer is dan wat het Witte Huis oorspronkelijk beoogde.”

Daarbij is het goed om te bedenken dat het aantal van 1.000 slechts slaat op de militairen die officieel in Syrië zijn. Huurlingen, CIA-agenten en geheime militaire operaties zijn hierin niet inbegrepen.

Potentieel doelwit

Het lijkt erop dat er toch echt nog jaren Amerikaanse militairen in het oosten van Syrië zullen zijn. Ook is het allerminst uitgesloten dat het aantal later verder opgevoerd wordt. 1.000 militairen vormen immers maar een klein contingent in een zo groot gebied. Ze vormen echter wel een potentieel doelwit. Als deze militairen op enig moment aangevallen zouden worden, is dat een ideale aanleiding om het aantal militairen weer op te voeren. Zo zou het er nog van kunnen komen dat het aantal Amerikaanse militairen in Syrië tijdens Trumps regering niet af- maar toeneemt.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Verkiezingsbelofte

Dat er toch geen volledige terugtrekking kwam, maar zo’n 200 militairen achter zouden blijven, markeerde reeds een nederlaag van Donald Trump tegenover de oorlogspartij in zijn regering. Dat men in Washington nu concrete plannen maakt voor een nog grotere voortgezette militaire aanwezigheid in Syrië, versterkt de indruk dat president Trump niet in staat is zijn verkiezingsbelofte door te zetten.

Trumps veto

En dit is geen uitzondering. De Verenigde Staten lijken grote moeite te hebben om zich uit welke oorlog dan ook terug te trekken. Zelfs als er een grote meerderheid in het Congres is voor beëindiging van de betrokkenheid in de oorlog in Jemen, spreekt Trump daar een veto over uit. Dit roept de vraag op of hij zijn verkiezingsbelofte wel waar wil maken. Hij zet immers wel dit zware middel in om betrokken te blijven bij de oorlog in Jemen, maar laat toe dat men de terugtrekking uit Syrië steeds verder afzwakt.

Ten overvloede vermelden we nog maar eens dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Syrië volstrekt illegaal is onder het internationaal recht. Daar komt nog bij dat de VS geen vitale belangen hebben in Syrië. Ze hebben er met andere woorden niets te zoeken.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.