Turkije en China hebben een ‘veiligheidspact’ gesloten. Aangezien Turkije er economisch belang bij heeft mee te doen aan de van China uitgaande Nieuwe Zijderoute, beëindigt Ankara zijn met de Oeigoerse kwestie verband houdende anti-Chinese houding.

Tijdens zijn recente bezoek aan Peking verklaarde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu, dat Turkije de veiligheid van China als de eigen veiligheid beschouwt. Specifiek wordt de islamistische ‘Oost-Turkestaanse Islamitische Beweging’ door Turkije van nu af aan als terroristische organisatie behandeld. In China, de meeste andere Centraal-Aziatische staten, Rusland en zelfs de haar heimelijk steunende Verenigde Staten was de islamistische groepering reeds geruime tijd verboden, maar in Turkije kon de organisatie ongehinderd haar gang gaan.

Een bijkomende reden voor de toenadering tussen Turkije en China is gelegen in de deloyale houding van de Verenigde Staten tegenover Turkije na de mislukte staatsgreep. Een opstelling waarmee de VS de indruk aan Turkse zijde, dat Amerikaanse diensten mogelijk betrokken waren bij de coup of er ten minste van tevoren van op de hoogte waren, alleen maar versterkt hebben.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Ook in Syrië blijft er steeds minder over van de Amerikaans-Turkse samenwerking. In Peking sprak Turkije dan ook nadrukkelijk dank uit aan Peking voor zijn “significante bijdrage aan de beëindiging van de oorlog”. Kort na de G20-top hield China reeds in samenwerking met de Syrische regering een conferentie in Peking over de wederopbouw van Syrië. Ankara begrijpt dat China in de toekomst een belangrijke economische rol zal spelen in het oostelijke Middellandse Zeegebied en dat het zich daarnaar zal moeten schikken als het er economisch niet naast wil grijpen.

Daar staat tegenover dat Turkije bij Peking bedongen heeft om de ontwikkeling van de zogenoemde midden-corridor van de Nieuwe Zijderoute meer te stimuleren. Deze corridor moet zich door Turkije en van daaruit langs de Kaspische Zee, door Centraal-Azië naar China uitstrekken. Ankara heeft concreet bijvoorbeeld de reeds in aanbouw zijnde maar financiële moeilijkheden ondervindende hogesnelheidsspoorbaan van Edirne in Europees Turkije tot Kars in het oosten van het land bij Peking onder de aandacht gebracht, in hoop op Chinese investering in het project.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.