Marina Yannakoudakis MEP

De commissie van het Europees Parlement voor Vrouwenrechten en Gendergelijkheid (FEMM) is van mening dat ‘mannen van nature corrupter zijn dan vrouwen en de EU controle moet hebben over wie de Britse troon opvolgt’, aldus de Britse Conservatieve europarlementariër Marina Yannakoudakis. Het gaat om amendementen van een europarlementariër van de Baskische Nationalistische Partij. Een Nederlandse europarlementariër van GroenLinks stelde voor partijfinanciering afhankelijk te maken van de gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen op kandidatenlijsten.

Op de website van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers bekritiseert Yannakoudakis, die zelf lid is van de bewuste commissie, het betreffende rapport en de amendementen: “Ik heb reeds lang stelling genomen tegen quota voor vrouwen, zij het in het bedrijfsleven of in de politiek. Vrouwenquota zijn betuttelend zowel tegenover vrouwen als tegenover kiezers die het recht hebben de meest geschikte persoon voor een positie te selecteren.”

Over het amendement met betrekking tot de troonsopvolging stelt de Britse Conservatief: “We spreken wel vaker over hoe de EU zich mengt in de soevereiniteit van lidstaten, maar het is voor het eerst dat ik er getuige van ben hoe de EU probeert zich te bemoeien met de soeverein van een lidstaat.”

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Yannakoudakis stelt verder dat het op zijn minst lasterlijk is om te stellen dat mannen van nature corrupter zouden zijn dan vrouwen en dat het volstrekt ondemocratisch zou zijn om partijfinanciering afhankelijk te maken van gendergelijkheid.

 

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.