Zoals verwacht heeft Donald Trump gisteravond zijn veto gebruikt om de Amerikaanse deelname aan de oorlog in Jemen voort te kunnen zetten. De Amerikaanse president blokkeerde een resolutie hierover die eerder dit jaar door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werd aangenomen.

Sinds Trump president is, is de Amerikaanse betrokkenheid in het conflict in Jemen rap toegenomen. De president blokkeert iedere poging van het Congres om de Amerikaanse steun voor de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië te beëindigen of zelfs maar te reduceren.

Tandje bijgezet

Trump heeft het onverdedigbare beleid ten aanzien van het conflict in Jemen weliswaar geërfd van zijn voorganger Obama. Maar hoewel hij niet kon wachten om Obama’s beleid op veel andere punten ongedaan te maken, heeft hij zijn beleid in Jemen voortgezet en zelfs nog een tandje bij gezet. Dit moet mede gezien worden tegen de achtergrond van zijn beleid om in het Midden-Oosten sterk het Israëlische en het Saoedische beleid te volgen. Een beleidskeuze die sterk gestimuleerd is door zijn schoonzoon Jared Kushner en neoconservatieve adviseurs als John Bolton.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Gedienstig tegenover Riaad

Met het veto van gisteren onderstreept Trump nog eens zijn gedienstigheid tegenover Riaad en zijn complete onverschilligheid tegenover de momenteel grootste humanitaire crisis ter wereld. De Jemenieten kunnen letterlijk en figuurlijk de tyfus krijgen. De afgelopen twee jaar heeft de regering Trump de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië consequent gedekt en wat meer is gefaciliteerd. De oorlogsmisdaden van de Saoedi’s werden toegedekt. Sterker nog, Amerikanen waren mogelijk zelf betrokken bij foltering in Jemen. Nu heeft Trump ook zijn veto ingezet om Riaad uit de wind te houden. Merk op dat Trump dit zware middel niet gebruikt heeft om bijvoorbeeld een volledige terugtrekking uit Syrië af te dwingen.

Congres weer aan zet

Nu de president zijn veto heeft uitgesproken, is het Congres weer aan zet. Zij hebben nog andere middelen tot hun beschikking om de militaire steunverlening aan de Arabische coalitie te beëindigen, bijvoorbeeld door de financiering te kappen. Als het Congres ook maar een knip voor de neus waard is, zal het er alles aan doen deze illegale, ongeautoriseerde oorlogsdeelname te beëindigen.

Drie beloftes waarop Trumps presidentschap beoordeeld zal worden

Presidentsverkiezingen

Dat Trump zo vastberaden blijkt om de verschrikkelijk oorlog in Jemen voort te zetten, zou een belangrijk discussieonderwerp in de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020 moeten zijn. Laat hij maar aan de kiezer uitleggen waarom hij zo belust is op het voeren van oorlogen aan de andere kant van de wereld. Dat is in ieder geval niet waarom veel kiezers destijds op hem gestemd hebben.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.