Afgezien van plaatsvervangende schaamte bij vertegenwoordigers van andere landen, heeft Trump weinig bereikt met zijn toespraak tot de algemene vergadering van de Verenigde Naties woensdag.

De Amerikaanse president had de mond vol van het belang van soevereiniteit, om vervolgens de rest van de wereld op te roepen om samen de soevereiniteit van Iran in te perken. Het is een typisch trekje van het Amerikaanse establishment om de soevereiniteit van de VS en hun vazalstaten heilig te verklaren en tegelijk zonder blikken of blozen de soevereiniteit van andere staten te schenden, maar Trump deed er nog een schepje bovenop door voor het oog van de wereld op te staan scheppen over deze dubbele standaard.

Dan was er ook nog de gebruikelijke hypocriete kritiek op het gedrag van Iran:

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


“De leiders van Iran zaaien chaos, dood en vernieling”, aldus Trump in zijn toespraak. “Ze respecteren hun buren en grenzen niet, noch de soevereine rechten van naties.”

Dit terwijl er meer aanleiding is om deze beschrijvingen te gebruiken voor het gedrag van de Amerikaanse regering in het Midden-Oosten in pak ‘m beet de afgelopen dertig jaar. Trump verwijst naar Irans “agenda van agressie en expansie”, maar dit is eerder een beschrijving van het handelen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Trump heeft het gore lef hen in de VN te prijzen voor hun humanitaire hulp aan Jemen, terwijl het hun door Amerika gesteunde bombardementen en zeeblokkade zijn die de ramp gecreëerd hebben die nu miljoenen levens dreigt te eisen. Dat laatste negeert Trump omdat het de VS zijn die de Arabische coalitie steunen en assisteren bij hun oorlogsmisdaden en dus medeverantwoordelijk zijn voor het creëren van de grootste humanitaire ramp ter wereld. Als er iemand schuldig is aan het zaaien van dood en verderf, dan staan de Amerikanen en Saoedi’s heel wat hoger op de lijst dan Iran, en in Jemen doen ze dit op grote schaal.

Trump stelde verder dat veel landen in het Midden-Oosten hem erg steunden in zijn beslissing om de VS terug te trekken uit “de verschrikkelijke kerndeal met Iran van 2015 en opnieuw sancties op te leggen”, maar in feite gaat het slechts om een handjevol landen, zoals Israël, Saoedi-Arabië en de VAE. Vrijwel alle andere landen in de regio beschouwen het opnieuw opleggen van de sancties als illegitiem en niet gerechtvaardigd, omdat Iran zich nog altijd houdt aan het akkoord. Veel van Irans buurlanden kampen met de negatieve gevolgen van de sancties.

Zo pleit Irak er al tijden bij de Amerikanen voor om van de sancties uitgezonderd te worden, omdat de Irakese economie nauw verweven is met die van Iran. Trumps besluit is echt niet populair in Irak en de anticipatie van de sancties trekt nu al een wissel om de economie. Hetzelfde geldt voor Afghanistan. Ook Turkije heeft zeer duidelijk gemaakt dat ze niet meegaan in de Amerikaanse inzet om de Iraanse olie-export af te snijden.

Het opnieuw opleggen van sancties treft niet alleen het Iraanse volk, maar ook de bevolking van buurlanden. Trumps Iran-beleid schaadt niet alleen Iran, maar de hele regio. Trumps pogingen om de Iraanse economie de nek om te draaien zijn momenteel een grotere bedreiging voor Irans buurlanden dan Iran zelf.

VS hebben diplomatie ingeruild voor economische oorlogvoering

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.