Hoewel voorafgaand aan de onderhandelingen over een verdrag met betrekking tot fiscale discipline meerdere landen hun bedenkingen hadden geuit, trok het uiteindelijk vooral de aandacht dat het Verenigd Koninkrijk buiten het verdrag bleef. Ook de Tsjechische premier, Petr Necas van de liberaal-conservatieve ODS (ECR) besloot echter het verdrag niet te ondertekenen. Waar dit hem complimenten van president Vaclav Klaus opleverde, viel hem kritiek van zijn minister van Buitenlandse Zaken, Karel Schwarzenberg, ten deel.

Karel Schwarzenberg (links) en Petr Necas

Waar Klaus echter beargumenteerde dat het niet in het belang van de Tsjechsiche Republiek is om tot het verdrag toe te treden omdat het de begrotingsvrijheid van regering en parlement inperkt, bleef Schwarzenberg steken in demagogie, Necas had volgens hem het verdrag moeten ondertekenen om Tsjechië in ‘de hoofdstroom’ van de Europese integratie te houden, waarom dat verkieslijk zou zijn beargumenteerde hij niet. In plaats daarvan ging hij ertoe over te zeggen dat Necas wel beïnvloed zou zijn door ‘de nationaal-socialistische vleugel’ van zijn partij. De immer kalme premier Petr Necas reageerde hierop met te zeggen dat als hij niet zo weten wie Schwarzenberg was, hij zou denken dat dit opmerkingen ‘van een zeer onvolwassen’ persoon waren.

Schwarzenberg stelde tegenover de pers dat hij overweegt uit de coalitie te stappen. Of het moet zijn dat Tsjechië zich alsnog bij het verdrag aansluit. De leider van TOP ’09 (EPP) heeft echter al eerder gedreigd uit de centrum-rechtse coalitie met de ODS en de liberale VV te stappen. Zou de Tsjechische regering vallen over deze kwestie, is ze niet de eerste die sneuvelt ten gevolge van verdeeldheid over de verwikkelingen rond de euro, zo viel eerder de Slowaakse regering al. In de Tsjechische regering bestaat al langer een hardnekkige verdeeldheid inzake het Europese beleid maar ook op andere terreinen tussen de drie coalitiepartijen.

Als premier Necas alsnog tot een opt-in zou besluiten, dan moet het verdrag nog altijd in het parlement geratificeerd worden. De oppositionele sociaaldemocraten en TOP ’09 zijn daar voorstander van, maar het verdrag zal ook in zo’n geval niet goed gekeurd worden als niet ook enkele parlementsleden van de andere coalitiepartijen overgehaald worden er voor te stemmen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.