Hoewel de Europese Unie en Oekraïne gisteren de onderhandelingen over een omvattend vrijhandelsverdrag hebben afgerond, heeft de EU het verdrag vooralsnog niet ondertekend. De EU uitte eerder ernstige bedenkingen bij de veroordeling van voormalig premier Tymosjenko en over politiek gemotiveerde rechtspraak in het algemeen.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en EU-president Herman van Rompuy lieten weten dat de EU het verdrag pas zal ondertekenen als ‘de kwaliteit van de democratie en de rechtsstaat’ verbeteren. “Onze ernstige bedenking betreft vooral het risico van politiek gemotiveerde rechtspraak in Oekraïne. De rechtszaak van Tymosjenko is hiervan het meest in het oog springende voorbeeld.” Tymosjenko werd onlangs veroordeeld tot zeven jaar celstraf vanwege machtsmisbruik in haar toenmalige positie van premier. Van Rompuy liet voorts weten dat de EU vooral een hervorming van het rechtssysteem verwacht die het in lijn brengt met internationale maatstaven en dat de Oekraïense autoriteiten de persvrijheid en de vrijheid van vergadering respecteren. De EU-president liet tot slot weten dat het vrijhandelsverdrag niet voor de parlementsverkiezingen van 2012 ondertekend zal worden. Deze verkiezingen in oktober 2012 moeten als lakmoesproef dienen voor het democratisch gehalte van Oekraïne. De EU zal monitoren of er een gelijk speelveld is voor alle kandidaten.

Het parlement van Oekraïne heeft onlangs een hervorming van de kieswet aangenomen. Tot nu toe kende Oekraïne een systeem van evenredige vertegenwoordiging met een kiesdrempel van 3%, het nieuwe kiesstelsel is een gemengd systeem, waarbij de helft van de parlementsleden via lijsten gekozen wordt en de andere helft een district zal vertegenwoordigen. De nieuwe kieswet stelt ook dat er geen lijstverbindingen mogelijk zijn, iets wat vooral in het nadeel zou zijn van de versnipperde rechtse en centrum-rechtse partijen die tot nu toe altijd in verkiezingsblokken deelnamen. Een commissie van de Raad van Europa gespecialiseerd in constitutionele vraagsteken heeft reeds haar zorgen geuit over de hervorming van de kieswet die door de regerende Partij der Regio’s is doorgevoerd.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Ondertussen onderhandelde Oekraïne ook met Rusland over de gasprijs. Janoekovitsj gaf desgevraagd toe dat deze onderhandelingen moeilijk verlopen. Volgens de Oekraïense president is het niet meer dan redelijk dat Oekraïne een lagere gasprijs bedingt, omdat premier Tymosjenko destijds een veel te hoge prijs onderhandeld zou hebben. Analisten verwachten dat Rusland zal instemmen met een lagere gasprijs voor Oekraïne in ruil voor de overname van het stelsel van pijpleidingen door het Russische Gazprom.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.