Nu weten we dan eindelijk precies hoe het zat: Charlize Theron heeft de Berlijnse muur ten val gebracht. Helemaal in haar eentje en met veel girl power.

In de speelfilm Atomic Blonde, die momenteel in diverse bioscopen draait, rolt de Zuid-Afrikaanse actrice als een stoomwals over het Berlijn ten tijde van de Wende in 1989. Als agente van de Britse geheime dienst MI6 slaat ze in haar eentje een leger Russen en verraders uit de eigen gelederen naar het hiernamaals, alleen om een uiteindelijk weinig belangrijke lijst van agenten te komen.

Tussen neus en lippen door valt op een gegeven moment vanzelf de muur om. De Duitsers – met Til Schweiger als brave horlogemaker en Barbara Sukowa als patholoog – spelen slechts bijrollen, voordeel daarvan is dat ze overleven. De Duitse geschiedenis zelf dient slechts als overzichtelijke Koude Oorlog-façade voor een stilistisch opgepept spionagesprookje.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Je kunt goed merken dat de Amerikaanse regisseur David Leitch vroeger zelf stuntman geweest is. Zijn perfecte gevechtschoreografieën stellen al het andere in de schaduw. Theron vecht zich solo dapper door Berlijn, speelt ook vertwijfeld de met blauwe plekken bezaaide, niet ongenaakbare, heldin, maar blijft uiteindelijk koud en afstandelijk zoals eigenlijk de hele film.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.