De grote EU-lidstaten Engeland, Frankrijk en Duitsland hebben zich in de meest recente escalatie van de Iran-crisis demonstratief aan de zijde van de VS gesteld.

De Britse premier Boris Johnson, de Franse president Emmanuel Macron en bondskanselier Angela Merkel maakten in een gezamenlijke verklaring Teheran verantwoordelijk voor de recente aanval op olie-installaties in Saoedi-Arabië. Want volgens de regeringsleiders zou er “geen andere verklaring” zijn voor de aanvallen van ruim een week geleden.

“Geen andere verklaring”

Maar bewijzen voor deze stelling droegen de regeringsleiders niet aan. Ondertussen wijst Teheran iedere verantwoordelijkheid voor de aanval op de Saoedische olie-installaties af. De Houthi-rebellen in Jemen eisten de aanval daarentegen meteen op.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Nieuwe onderhandelingen over kernprogramma Iran

Verder riepen de drie EU-lidstaten de Iraanse regering in hun gezamenlijke verklaring op zich bereid te verklaren tot onderhandelingen over haar kernprogramma. Iran zou volgens hen moeten accepteren dat er opnieuw onderhandeld moet worden. Dit terwijl de VS eerder zonder aanleiding uit een akkoord over het Iraanse kernprogramma stapten. Over dit zogeheten JCPOA was was reeds lang met Iran onderhandeld door de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. En het internationale atoomagentschap IAEA bevestigde herhaaldelijk dat Iran zich eraan hield. Aan de vooravond van een zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarschuwden de drie landen Iran voor “verdere provocaties”.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.