Medio augustus, 16 dagen na het aflopen van het INF-verdrag waarin Rusland en de VS afzagen van grondraketten met een reikwijdte van 500 tot 5500 kilometer, testten de VS op het eiland San Nicolas voor de Californische kust een nieuwe raket. Deze trof volgens het Pentagon “na meer dan 500 kilometer precies zijn doel”. Het gebeuren en zijn context roepen vragen op.

De eerste vraag is hoe de VS aan een dergelijk wapen gekomen zijn. Begin februari zegden de VS het INF-verdrag op. De tijd tot augustus was ontoereikend om een modernisering van de oude tomahawk en productie ervan te realiseren. Amerikaanse wapenfabrikanten hebben in de regel eerder met aanzienlijke vertragingen te maken, zoals het voorbeeld van de Lockheed Martin F-35 ‘Lightning II’ laat zien of ook de destroyer van de Zumwalt-klasse.

VS werkten reeds voor opzeggen INF-verdrag illegaal aan nieuwe raket

Het is dus overduidelijk dat de VS al lang voor het einde van de geldigheid van het INF-verdrag en zelfs voor het opzeggen ervan illegaal aan een nieuwe middellange afstandsraket werkten. Naar buiten wordt dit echter heel anders voorgesteld. Washington kondigde de ontwikkeling van de nieuwe raket aan voor als het verdrag afgelopen zou zijn. Medio augustus bleek deze echter al inzetbaar te zijn. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dan ook wat voor de hand ligt: “De proeven met een nieuwe soort Amerikaanse raket waren reeds lang voor 2 augustus van dit jaar gepland, toen het INF-verdrag verliep.”

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Met het oog op het bezoek van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton aan Moskou in de loop van oktober vorig jaar, voegde hij eraan toe: “Mogelijkerwijs hadden de VS reeds toen, zo niet eerder, raketproeven voorbereid, die nu uitgevoerd werden en de bepalingen van het toenmalige INF-verdrag schenden.” De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe noemt nog een andere indicatie dat de VS het verdrag schonden. Hij wijst op de Amerikaanse begroting, waarin reeds lang van tevoren financiële middelen beschikbaar waren voor de ontwikkeling van de middellange afstandsraketten.

Rusland zou INF-verdrag als eerste geschonden hebben

Zoals gewoonlijk schuiven de VS de schuld voor de breuk en het daarop volgende einde van het INF-verdrag op Rusland. Moskou, zo luidt het verwijt, zou als eerste met de bouw van een middellange afstandsraket begonnen zijn. Het zou zo het INF-verdrag geschonden en daarmee obsoleet gemaakt hebben. De VS zouden slechts de consequenties getrokken hebben. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas viel zijn Amerikaanse collega’s gewillig bij tijdens zijn ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Lavrov. Gevraagd of hij er bij bleef dat Rusland het einde van het INF-verdrag veroorzaakt zou hebben, zei hij: “Ja, ik blijf bij mijn bewering. Het is ook geen bewering, maar het standpunt van de Duitse regering en de NAVO.”

Amerikanen sloegen Russisch aanbod om het te controleren af

De beschuldigingen tegen Rusland zijn echter flinterdun. Want sinds de NAVO deze beschuldigingen uit, biedt Rusland de VS al aan om de wapens in kwestie te komen controleren. Washington sloeg dat aanbod herhaaldelijk af. Het lijkt er dan ook op dat men wilde voorkomen dat inspectie een voor de Amerikaanse propaganda onwelkom resultaat zou hebben. De Russische minister van Defensie is er kort over: “We zouden de raketten, waarover men in de VS twijfelt, hebben laten zien. Maar de Amerikanen kwamen niet.”

Lanceerinstallaties in Polen en Roemenië

In het licht van deze ontwikkeling krijgen de lanceerinstallaties voor raketten van het type Mk 41 Vertical Launching System, die de VS reeds in 2016 in Polen en Roemenië inrichtten, een nieuwe betekenis. Destijds wendde men voor dat men Europa wilde beschermen tegen een aanval door Iran. Deze batterijen kunnen echter niet alleen afweerraketten lanceren, maar met een paar handgrepen ook als lanceerplatform voor middellange afstandsraketten dienen. Producent Lockheed Martin prijst het aan op zijn site: “Het systeem is zo vormgegeven, dat in iedere cel verschillende raketten passen, een mogelijkheid tot weergaloze flexibiliteit.”

De ondermijning van het INF-verdrag en de nucleaire pariteit

Over een dreiging van Iraanse raketten voor Europa heeft niemand het meer, maar de Mk41’s zijn er nog. En de Russen weten dat ook. Mede hierom zei de Russische president Vladimir Poetin, dat Rusland gepaste tegenmaatregelen zou nemen, wanneer de VS korte- en middellange afstandsraketten zouden stationeren in Oost-Europa.

VS willen nieuwe grondraketten vooral in Azië inzetten

In de VS lijkt men vooreerst echter andere doelen te hebben. Het INF-verdrag was nauwelijks opgezegd, of de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper kondigde al aan, de nieuwe grondraketten vooral in Azië op te zullen stellen. “China is prioriteit nummer een voor ons ministerie. Ik denk dat China op de lange termijn, gezien zijn economische sterkte, zijn politieke gewicht en zijn eergevoel, een grotere uitdaging vormt dan Rusland.”

Nieuw verdrag met Rusland?

Vervolgens sprak Esper over de mogelijkheid van een nieuw START-verdrag met Rusland, die net als het huidige strategische wapens moet betreffen. “Als men over een nieuw verdrag voor de reductie van strategische wapens spreekt, zeggen wij: Wanneer er een verlenging van het START-verdrag komt, moeten we er voor zorgen dat alle door Rusland nagestreefde nieuwe wapens erin betrokken worden.” Zoiets zou voor Rusland een onvoorwaardelijke capitulatie zijn. Daarmee verhindert Esper een nieuw verdrag veeleer dan het dichterbij te brengen. Maar dat zal ook de bedoeling zijn.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.