Saoedi-Arabië heeft de oproep tot een internationaal onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door alle zijden in de oorlog in Jemen opnieuw afgewezen. Het mag niet verrassen, maar de manier waarop is meer dan cynisch, zo stelde de Saoedische ambassadeur naar de Verenigde Naties dat “de internationale gemeenschap zich moet concentreren op het verkrijgen van toegang voor zijn humanitaire personeel”.

Nederland en Canada kwamen woensdag met een ontwerpresolutie voor de instelling van een internationale onafhankelijke onderzoekscommissie, een voorstel dat gesteund wordt door de Mensenrechtencommissie van de VN en uiteindelijk ook de steun kreeg van China, maar niet van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en uiteraard Saoedi-Arabië.

De Saoedi’s geven de voorkeur aan een ‘nationaal’ onderzoek door de zogenaamde ‘legitieme’ regering van Jemen, dat wil zeggen de zijde in de burgeroorlog die door de Saoedi’s gesteund wordt. Dat een nationale onderzoekscommissie betere connecties in Jemen zou hebben en daarom beter in staat zou zijn het onderzoek uit te voeren is een doorzichtig excuus. De Saoedi’s willen net als twee jaar geleden geen internationaal onderzoek dat onpartijdig en onafhankelijk zou kunnen zijn. Als er dan toch een onderzoek moet komen, dan wel een waarvan ze de uitkomst kunnen beïnvloeden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


De opstelling van Saoedi-Arabië is consistent met hun inspanningen tot nu toe om journalisten en mensenrechtenorganisaties de toegang tot het land te ontzeggen, zodat zij de gevolgen van de oorlog niet vast kunnen leggen. De Saoedi’s en hun bondgenoten zitten niet te wachten op onafhankelijke getuigen en onderzoekers, omdat zij feiten naar voren zullen brengen die Riaad liever niet naar buiten ziet komen.

De opmerking van de Saoedische ambassadeur dat de internationale gemeenschap zich zou moeten concentreren op het verkrijgen van toegang voor humanitaire hulp is meer dan cynisch. De Saoedi’s en hun bondgenoten handhaven een zee- en luchtblokkade van Jemen, daarmee maken ze het ook zeer moeilijk om hulpgoederen het land binnen te brengen. Daarbij komt nog dat ze niet toestaan dat de kranen in de haven van Hodeida, die de coalitie zelf kapot gebombardeerd heeft, vervangen worden.

De Saoedi’s en hun bondgenoten zijn met andere woorden zelf de belangrijkste obstakels voor het bereiken van de Jemenitische bevolking met humanitaire hulp. En dan nog heeft de Saoedische ambassadeur het gore lef omdat te gebruiken om de aandacht af te leiden van de Saoedische oorlogsmisdaden. De Saoedische hebben het volstrekt zelf in de hand om toegang te verlenen aan iedere humanitaire hulp, maar in plaats daarvan kiezen ze er zelf voor om bewust de hulp te hinderen, in de hoop dat de resterende haarden van verzet in Jemen zich uiteindelijk door honger en ziekte (cholera!) moeten overgeven.

Als er ooit nog een onafhankelijk onderzoek naar de oorlogsmisdaden in Jemen komt, dan moet de wrede blokkade van dat land door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië daar in ieder geval toe gerekend worden.

Naschrift: Het is niet uitgesloten dat de Amerikanen en/of de Britten ook zelf (in)direct betrokken zijn bij oorlogsmisdaden in Jemen. Zo meldden we eerder dat het Verenigd Koninkrijk clusterbommen verkocht aan Saoedi-Arabië en dat de Verenigde Staten mogelijk betrokken zijn bij foltergevangenissen in Jemen.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.