Zondag werd in Oekraïne de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Deze ronde werd gewonnen door de komiek Volodymyr Zelensky. Wat betekent deze uitslag? Vijf zaken zijn belangrijk om in het oog te houden.

1. Forse afstraffing Porosjenko

Zelensky heeft met 30,3 procent van de stemmen de eerste ronde gewonnen.* In de tweede ronde moet hij het opnemen tegen de zittende president, Petro Porosjenko. Porosjenko haalde in de eerste ronde echter niet meer dan 16 procent van de stemmen. Dit terwijl hij in 2014 nog zo’n 54 procent van de stemmen behaalde, waarmee een tweede ronde overbodig was.

2. Timosjenko en Lyasjko profiteren niet

Bekende politici als Joelia Timosjenko en Oleh Lyasjko profiteren echter niet of nauwelijks van Porosjenko’s zwakke positie. Timosjenko kreeg opnieuw slechts zo’n 13 procent van de stemmen. De radicale Lyasjko daalde zelfs van 8 naar 5 procent.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


3. Verdeelde oppositie

Op de vierde plaats eindigde Yoeri Boyko met 11,6 procent van de stemmen. Hij nam als onafhankelijke kandidaat aan de verkiezingen deel, doordat het Oppositieblok, dat vooral het oosten en zuiden van Oekraïne vertegenwoordigt, intern verdeeld was. Olkesandr Vilkul, de officiële kandidaat van het Oppositieblok behaalde 4,2 procent van de stemmen. Als de partij niet zo verdeeld was geweest, had Boyko een kans gehad Porosjenko voorbij te streven en door te gaan naar de tweede ronde.

4. Invloed van oligarchen

De meeste Oekraïners kozen in de eerste ronde dus voor Zelensky. Hieruit spreekt afkeuring van de gevestigde politiek, waar zowel Porosjenko als Timosjenko representanten van zijn. Het is echter de vraag of Zelensky werkelijk een alternatief is. Het is weliswaar iemand van buiten de politiek, maar hij komt wel uit de stal van de oligarch Ihor Kolomoyskyi. De tweede ronde gaat dus tussen een werknemer van de oligarch Kolomoyskyi en de oligarch Porosjenko. Wat dat betreft zullen deze presidentsverkiezingen weinig verandering brengen.

5. Parlementsverkiezingen komen nog

Tot slot is het nog de vraag hoe de parlementsverkiezingen uit zullen pakken. Zelfs als Zelensky tot president gekozen wordt, is het nog de vraag welke meerderheid er in het parlement gevormd kan worden.


  • Genoemde percentages zijn op basis van een onvolledige uitslag, uiteindelijke percentages kunnen dus licht afwijken.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.