De Vijfsterrenbeweging zwakt haar euroscepsis verder af. In een interview zei de kandidaat-premier van de anti-establishmentpartij, Luigi Di Maio, dat het niet het moment is voor een vertrek uit de Euro. Tussen Forza Italia en Lega Nord zorgt de eenheidsmunt intussen voor onenigheid.

“Ik geloof dat het niet meer het juiste moment is voor Italië om uit de Euro te stappen”, aldus Di Maio in een interview dinsdag. Ook het eerder beloofde referendum over het lidmaatschap van de Eurozone ziet Di Maio nu slechts als “een laatste redmiddel dat ik hoop te vermijden”. Di Maio stelde verder verder dat hij hoopt dat de fiscale regels van de Eurozone afgezwakt kunnen worden voor Italië.

Onenigheid tussen Forza Italia en Lega Nord

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Eveneens op dinsdag stelde Silvio Berlusconi, partijleider van de centrumrechtse partij Forza Italia, dat Italië niet uit de Eurozone kan stappen. Berlusconi stelde in een radio-interview dat een vertrek uit de eenheidsmunt de Italiaanse economie zou schaden. Ook stelde de oud-premier dat zijn coalitiepartner Lega Nord deze mening nu deelde. De financieel woordvoerder van de eurosceptische Lega Nord, Claudio Borghi, ontkende dit op televisie echter onmiddellijk, door te zeggen dat “een seconde nadat de Lega Nord aan de regering komt”, de voorbereidingen  zouden beginnen om de “monetaire soevereiniteit” van Italië te herwinnen..

Peilingen wijzen al enige tijd uit dat de rechtse verkiezingsalliantie van Forza Italia, Lega Nord, de nationaal-conservatieve Fratelli d’Italia en diverse kleine centrumrechtse partijen de meeste parlementszetels zal veroveren in de verkiezingen die op 4 maart aanstaande plaats moeten vinden. De peilingen voorspellen echter geen meerderheid voor het blok. De Vijsterrenbeweging is daarentegen in de peilingen steevast de grootste partij, maar heeft geen bondgenoten.

Opnieuw grote coalitie

Als het rechtse blok inderdaad geen meerderheid van de zetels in het parlement weet te veroveren, dan loopt het waarschijnlijk uit op een regeringscoalitie van de centrumlinkse Partito Democratico met Forza Italia. Waarmee er eigenlijk weinig verandert ten opzichte van de huidige situatie, waarin de regeringscoalitie gevormd wordt door de PD, de christendemocratische UDC en Nieuw Centrumrechts (NCD, een afsplitsing van Forza-voorloper PDL). Tenzij M5S en Lega Nord elkaar toch nog weten te vinden, wat gezien de afwijzende houding van die eerste onwaarschijnlijk lijkt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.