Donald Trump en Kim Jong-un zullen deze week een tweede ontmoeting hebben, ditmaal in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De Amerikaanse regering lijkt echter nog steeds niet door te hebben dat volledige nucleaire ontwapening van Noord-Korea er niet in zit.

“Een van de functionarissen stelde dat de VS snelle vooruitgang hopen te boeken richting het opgeven van het kernwapenarsenaal door Kims regime, in plaats van kleine stapjes en dat de VS een verklaring verlangt waarin een volledige inventarisatie van Noord-Korea’s kernwapenstrijdkrachten en -faciliteiten gegeven wordt – wat nodig zou zijn om te kunnen stappen richting ontwapening te verifiëren.”

Onrealistische insteek

Dit is een volstrekt onrealistische insteek. Noord-Korea gaat zijn kernwapenarsenaal niet opgeven en het is zeer onwaarschijnlijk dat het concessies zal doen als de Amerikanen aandringen op snelheid. De Amerikaanse regering moet de realiteit accepteren dat Noord-Korea zijn kernwapens niet volstrekt op zal geven. Als de Amerikanen dat niet doen, verspelen ze de kans om met Noord-Korea te onderhandelen over beperktere, haalbare doelen, zoals het inperken van het arsenaal. Maar omdat Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton zijn zinnen heeft gezet op niets minder dan een Noord-Koreaanse capitulatie, is het niet waarschijnlijk dat de Amerikaanse regering zal gaan voor een bescheiden wapenbeheersingsverdrag.

Grote onenigheid

Op de top in Hanoi zou wel vooruitgang geboekt kunnen worden inzake andere kwesties, maar binnen de Amerikaanse regering is er grote druk om te focussen op het kernwapenvraagstuk. Er bestaat grote onenigheid tussen de Amerikaanse speciale gezant voor Noord-Korea, Stephen Biegun en hardliners in de regering die tegen een realistisch akkoord zijn:

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


“Havikken als Bolton hebben zich steeds fel verzet tegen deze ‘stap voor stap’-aanpak ten faveure van het in stand houden van maximale pressie door middel van economische sancties, die in theorie een beter resultaat af zou dwingen door Noord-Korea te verzwakken.

Bolton heeft achter gesloten deuren gekniesd dat Bieguns team te graag een akkoord zou willen bereiken en hij gelooft nog altijd dat de onderhandelingen zullen mislukken, zo melden mensen die bekend zijn met de deliberaties en op voorwaarde van anonimiteit spraken over de spanningen binnen de regering.”

Bolton is echter nooit een voorstander geweest van succesvolle diplomatie met Noord-Korea, hij is juist tegen het ondernemen van stappen die kans van slagen hebben. Het was niet “maximale pressie” die ervoor gezorgd heeft dat Noord-Korea aan de onderhandelingstafel kwam en het zal ook geen “beter akkoord” afdwingen.

Sancties

In feite is het zo dat hoe langer de Amerikanen sancties gebruiken om te proberen Noord-Korea grotere concessies af te dwingen, hoe minder toeschietelijk Noord-Korea zal zijn. Kim Jong-un ziet immers hoe snel en willekeurig de VS terugkomt van beloftes over het terugschroeven van sancties. Waarom zou Noord-Korea een akkoord aangaan met de VS in ruil voor het terugschroeven van sancties, als het er in zit dat die een jaar of twee later weer opgeschroefd worden? Zelfs als Noord-Korea toezeggingen aan de VS zou doen en die zou nakomen, zou het er niet op rekenen dat de VS hun kant van het akkoord in ere zouden houden. Een beperkt akkoord is dus wel denkbaar, maar een akkoord op de volledige nucleaire ontwapening van Noord-Korea is een idee fixe.

Alles of niets

Als de Amerikaanse regering haar fantasie over volledige nucleaire ontwapening van Noord-Korea niet laat varen, zullen conferenties als die in Hanoi niet erg vruchtbaar zijn. De regering Trump is nog altijd gefixeerd op een onrealistisch doel en haar alles-of-niets-benadering van diplomatie garandeert zo ongeveer dat Hanoi opnieuw praktisch niets op zal leveren.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.