Volgende week vinden er in Rusland besprekingen plaats tussen vertegenwoordigers van de Taliban en Afghaanse politici. De VS ergeren zich daaraan, omdat ze vrezen dat de Russen succes boeken.

Westerse bronnen spreken er schande van dat Rusland gesprekken faciliteert tussen de Taliban en politici uit Afghanistan die kritisch staan tegenover de door het Westen gesteunde regering van president Ashraf Ghani, zoals oud-president Hamid Karzai. De Russische regering ziet dit echter slechts als opportuun in dit stadium van de besprekingen, aangezien de Taliban niet met de regering van Ghani willen spreken. Zij zien de president met enig recht als een marionet van de VS. In november heeft Rusland echter ook al besprekingen gehouden waarbij wel vertegenwoordigers van de regering in Kaboel, alsmede van diverse westerse landen betrokken waren.

Amerikanen willen regie houden

De Amerikanen vrezen dat de Russen de regie van de besprekingen tussen de Taliban en Kaboel naar zich toetrekken en bovenal dat de Russen misschien succes zullen boeken. De Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad is er eerder niet in geslaagd de Taliban om tafel te krijgen met de regering in Kaboel. Wat ook niet verwonderlijk is, gezien het feit dat de VS meermaals Taliban-leiders kort voor vredesbesprekingen vermoord hebben.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Amerikaanse troepen

Onder de regering van Donald Trump is het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan opnieuw opgevoerd naar zo’n 14.000. Formeel zijn die in het land om de Taliban, Al Qaida en IS te bestrijden. Er zijn echter steeds opnieuw aanwijzingen dat de Verenigde Staten andere belangen hebben om in Afghanistan te blijven. Zo was er recent het bericht dat Amerikaanse militairen IS-strijders uit een Taliban-gevangenis bevrijdden.

Meer vertrouwen in Moskou

Niet alleen de Taliban, maar ook andere politieke spelers in Afghanistan nemen deze zaken waar, zodat het niet verwonderlijk is dat sommigen meer vertrouwen hebben in de bemiddeling van Moskou dan die van Washington in de onder Amerikaans auspiciën nu al meer dan 17 jaar voortslepende oorlog.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.