De herhaalde en haast op een ultimatum lijkende eis van de Amerikaanse president Donald Trump, dat Duitsland meer aan Defensie besteedt, is misplaatst. Want Duitsland wordt niet bedreigd, ook niet door Rusland, waar de NAVO een boeman van maakt.

Duitsland moet volgens de Amerikaanse regering meer geld voor de verschillende oorlogen van de Verenigde Staten en de NAVO uitgeven. Als het daadwerkelijk slechts om de verdediging van Duitsland zou gaan, dan zou een procent van het bruto binnenlands product wel volstaan.

“Werkelijk beledigend”

Kort voor zijn geplande reis naar Europa, liet Trump in deze kwestie zijn ambassadeur in Berlijn weer eens van de ketting. Deze Richard Grenell staat bekend om zijn onhoffelijkheid, die dikwijls koloniaal aandoet. Zo verklaarde Grenell onlangs dat het “werkelijk beledigend” zou zijn dat de Amerikaanse belastingbetaler opdraait voor de kosten voor de stationering van naar verluidt 50.000 Amerikaanse soldaten in Duitsland. Waarop hij nog een afgunstige verwijzing naar Duitslands handelsoverschot liet volgen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


“Collectieve verdediging” – 70 jaar geleden werd NAVO opgericht

Wat de Amerikaanse militaire aanwezigheid de Duitse belastingbetaler kost, laat Grenell in zijn rekensommetje gemakshalve buiten beschouwing. En als de kosten voor de Amerikaanse belastingbetaler dan te bar zijn, waarom trekken de VS hun militairen dan niet gewoon terug? Van een bezetting is immers geen sprake meer, toch?

Polen wil graag meer Yankees

Hulp kreeg Grenell van zijn collega in Warschau, Georgette Mosbacher. Zij stelde dat Polen, in tegenstelling tot Duitsland, wel de NAVO-afspraak over Defensie-bestedingen nakomt en dat ze het zou verwelkomen als Amerikaanse troepen van Duitsland naar Polen verplaatst zouden worden. Dat zou mooi aansluiten op de wens van de Poolse regering, die al langer vraagt om grotere Amerikaanse militaire aanwezigheid en daarvoor de bouw van een ‘Fort Trump‘ voorstelde.

Aan het Amerikaanse wezen moet de wereld genezen

In Washington lijkt men daadwerkelijk te geloven dat de suggestie van een vertrek van Amerikaanse militairen uit Duitsland daar als een dreigement gezien zou worden. Bij een van zijn eerdere maningen om meer geld aan Defensie te besteden, voerde Trump aan dat een land ook voor de “eer” om Amerikaanse troepen op zijn grondgebied te huisvesten zou moeten betalen. Deze wereldvreemde opvattingen zijn alleen te begrijpen tegen de achtergrond van het denken over Amerika als ‘shining city on a hill’ met een ‘manifest destiny’ om de rest van de wereld te ‘beschaven’. Het meefinancieren van deze missie zou vanuit deze optiek voor iedere partner een voorrecht moeten zijn.

Meerderheid Duitsers tegen militaire avonturen

Het is nog maar de vraag in welke mate men in Europa en meer in het bijzonder in Duitsland dat ook zo ziet. Als men eens niet de regeringslijn tot maatstaf neemt, maar de algemene stemming onder de bevolking, dan spreekt een duidelijke meerderheid van de Duitsers zich tegen ieder militair avontuur uit. Het mankeert er nog net aan dat men de gewezen minister van Defensie Ursula von der Leyen er dankbaar voor is, dat ze de Bundeswehr grotendeels geruïneerd heeft, zodat het alleen technisch al moeilijk is om de Duitse krijgsmacht aan nog meer buitenlandse missies deel te laten nemen. Het meest recente voorbeeld is de geplande marinemissie van de NAVO in de Golf van Oman, waaraan Berlijn niet deel wil nemen, vooral omdat het er niet de capaciteiten voor heeft.

Hoog tijd om de NAVO op te doeken

Minachting

De Amerikaanse president Trump is al even weinig diplomaat als zijn ambassadeur in Berlijn. Maar beiden beheersen de techniek om met diplomatieke middelen hun minachting te laten blijken tot in de puntjes. Trump doet dat doordat hij nog altijd geen officieel staatsbezoek aan Duitsland gebracht heeft. Een bezoek aan de Amerikaanse troepen in Ramstein afgelopen december heeft hij niet eens van tevoren aan laten kondigen in Berlijn. Maar Ramstein is in de ogen van de Amerikanen dan ook hun eigen grondgebied.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.