Het hoge woord is eruit: De Amerikanen trekken zich toch niet helemaal terug uit Syrië. Er blijven zo’n 200 à 400 Amerikaanse militairen achter. Met dit kleinere aantal soldaten houden de VS een voet tussen de deur om desgewenst op een later moment op grotere schaal terug te keren.

In december kondigde president Donald Trump nog aan dat alle 2.000 Amerikaanse militairen uit Syrië teruggetrokken zouden worden. Dit aantal van 2.000 omvat natuurlijk sowieso alleen het aantal Amerikaanse militairen dat officieel in Syrië is gestationeerd en niet de eventuele elite-eenheden die geheime operaties uitvoeren of huurlingen die in Amerikaanse opdracht opereren. Alle Amerikaanse militaire activiteiten in Syrië zijn overigens illegaal. Na Trumps aankondiging in december zaaide zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton meteen twijfel over de terugtrekking.

Bruggenhoofd

En nu blijkt dat er van een volledige terugtrekking inderdaad geen sprake is. Er blijven zo’n 200 à 400 Amerikaanse militairen achter. Met dit aantal kan men natuurlijk relatief weinig uitrichten. En officieel heet het dan ook dat de achterblijvers inlichtingen moeten leveren en bondgenoten logistiek moeten faciliteren. Er blijft met andere woorden een Amerikaans bruggenhoofd bestaan. Dit bruggenhoofd maakt het eenvoudiger om op een later moment desgewenst op grotere schaal terug te keren. Tegelijk kunnen de resterende Amerikaanse militairen op enig moment ook een voorwendsel vormen voor een hernieuwde interventie in Syrië. Bijvoorbeeld als ‘IS’ een aanslag op hen pleegt.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Interventionistisch buitenlandbeleid

Met zijn aankondiging in december dat hij alle Amerikaanse troepen uit Syrië en op termijn ook uit Afghanistan wilde terugtrekken, wekte Trump even de indruk dat hij alsnog zijn verkiezingsbelofte van een non-interventionistisch buitenlandbeleid waar zou maken.

Het is echter niet alleen het feit dat er nu toch een aantal militairen in Syrië achterblijft dat dit in twijfel trekt. Er is immers sowieso al het gegeven dat Trump Irak kennelijk hiervan uitzonderde. Er is ook onder Trump geen enkele sprake van beëindiging van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak. Ook al begint de Iraakse politiek hier  op aan te dringen. Het Iraakse parlement reageerde bijvoorbeeld verontwaardigd op Trumps suggestie dat de Amerikaanse militairen mede in Irak zijn om ‘Iran in de gaten te houden’.

Tel Aviv en Riaad

De reden dat de regering Trump de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak – en ook in Syrië – niet wil beëindigen, ligt in het anti-Iran-beleid. Een beleid dat gestimuleerd wordt door Tel Aviv en Riaad en door Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner. Om dezelfde reden zal Trump een veto uitspreken over initiatieven van het Huis van Afgevaardigden die steun aan Saoedi-Arabië in de oorlog in Jemen onmogelijk zouden maken.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.