De waarschuwing voor een nieuwe vluchtelingencatastrofe, die in het bijzonder Turkije zou treffen, en de dreiging met een militaire interventie tegen de Syrische regering, dienen vooral om een nog snel terugtrekken van de Amerikaanse militaire adviseurs van de gewapende groeperingen in Idlib mogelijk te maken.

De afgelopen weken tuimelen westerse media en politici over elkaar heen met steeds hysterischer getoonzette waarschuwingen voor de aanstaande laatste grote slag in de oorlog in Syrië. Samen met hun Russische bondgenoten, werkt het Syrische leger een aanval op het laatste resterende bolwerk van de radicaal-islamitische milities rond de stad Idlib uit. Nieuwe vluchtelingenstromen worden in het vooruitzicht gesteld en de regering van Assad wordt van tevoren alvast het vaste voornemen toegedicht om gifgas in te zetten tegen de eigen bevolking. In Washington en Parijs worden alvast plannen gemaakt om een nieuwe aan Assad toe te schrijven vermeende gifgasaanval aan te grijpen als aanleiding voor militaire interventie.

Mocht het daadwerkelijk tot zo’n interventie komen, dan zou een dergelijk conflict, gezien de Russische betrokkenheid aan de kant van Syrië, de potentie hebben snel te escaleren tot een breder conflict. Waarbij het ook denkbaar is dat het Oekraïense leger, met steun van Amerikaanse militaire adviseurs tegelijkertijd een nieuwe offensief in Donbass begint.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Hoewel de Amerikaanse regering immers de onder zijn ambtsvoorganger Barack Obama ingezette steun aan diverse gewapende groeperingen in Syrië wat teruggeschroefd heeft, zijn de VS nog altijd uit op regime change in Syrië. De val van Assad is daarbij geen op zichzelf staand doel meer, maar moet gezien worden in het kader van het bredere Amerikaans-Saoedisch-Israëlische beleid om de Syrische bondgenoot Iran te isoleren.

Wie wil begrijpen waarom er de laatste weken zoveel ophef gemaakt wordt over het aanstaande offensief van het Syrische regeringsleger in Idlib, moet weten dat daar naar schatting nog zo’n 200 Amerikaanse en Britse militaire adviseurs aanwezig zijn, die diverse gewapende groeperingen ondersteunen.

Terwijl de regio Idlib in het zuiden, westen en Oosten door Syrische regeringstroepen omsingeld is, zijn de toegangen in het noorden afgesloten door het Turkse leger. In de stad en de omgeving leven naar schatting nog circa drie miljoen mensen, die de Syrische regering de mogelijkheid wil bieden te ontkomen via evacuatiecorridors. Het aantal strijders wordt op ruim 50.000 geschat en zij hebben er belang bij de evacuatie van burgers te verhinderen. Het territorium zelf is een lappendeken van restjes van het zogenaamde Vrije Syrische Leger en daaraan verbonden milities, maar vooral van diverse jihadistische groeperingen, waarvan Hayat Tahrir al Sham, de Syrische tak van Al Qaida, de belangrijkste is en zo’n 60 procent van het gebied beheerst.

Vanwege  de door de VS tegen Turkije ingestelde sancties, zijn de Turken evenmin als het Syrische regeringsleger van zins om doorgang te verlenen aan de evacuatie van Amerikaanse militaire adviseurs. Terwijl in Teheran eerder deze maand de staatshoofden van Rusland, Iran en Turkije nog spraken over de toekomst van Syrië, vlogen Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen reeds de eerste luchtaanvallen op Idlib.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.