Sinds Ecuador met Lenin Moreno een nieuwe president heeft, waait daar een andere wind. Dat heeft onlangs ook de klokkenluider Julian Assange moeten ondervinden.

Waarom heeft Ecuador het politiek asiel van de Australische onthullingsjournalist Julian Assange ingetrokken en de Britse politie in zijn ambassade toegelaten om hem te arresteren? De officiële redenen roepen deze vraag op. Want die zijn dermate aan de haren erbij gesleept, dat ze niet serieus te nemen zijn. Assange zo heet het, zou Ecuador en zijn ambassade in Londen bedreigd hebben. Bij zijn naturalisatie tot Ecuadoraans staatsburger zouden er tegenstrijdigheden zijn. Assange zou zich verwerpelijk gedragen hebben en geen respect hebben gehad voor Ecuador enzovoort. Tot zover de kwaliteit van de officiële onderbouwing door de regering in Quito.

Internationaal Monetair Fonds

Raffael Correa, de voorganger van de huidige president Lenin Moreno, ziet andere, meer geloofwaardige redenen. Zoals de onderzoeksjournalist Jason Ditz meldt, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met de regering van Ecuador een overeenkomst gesloten, waarbij het land financiële steun groot tien miljard dollar krijgt, onder de voorwaarde dat Assange uit de ambassade in Londen uitgewezen wordt. Dit was een voorwaarde van de Verenigde Staten. De krachtsverhoudingen in het IMF zijn dusdanig dat de VS en de EU doorslaggevend zijn.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Financiële afhankelijkheid

Het onthullingsplatform WikiLeaks, waaraan Assange vanuit zijn asiel nog mede leiding gaf, liet reeds zien hoe de omstandigheden Ecuador tot deze stap brachten.De economie van het land staat er slecht voor, het Bruto Binnenlands Product neemt af, de koopkracht is een van de zwakste van heel Zuid-Amerika. En dat hoewel Ecuador over aardolie en andere bodemschatten beschikt. Dat alles heeft Ecuador in een positie van afhankelijkheid van het IMF en de VS gebracht. Sinds het jaar 2000 heeft Ecuador bovendien geen eigen valuta meer, maar is de Amerikaanse Dollar er officieel betaalmiddel.

Correa versus Moreno

Desalniettemin had de vroegere president Rafael Correa gepoogd een zoveel mogelijk van de VS onafhankelijk beleid te voeren. Dat hij Assange politiek asiel verleende, was hier uitdrukking van en heeft hem in de VS veel vijandschap opgeleverd. Zijn opvolger Moreno is anders aangelegd en hoewel ook links toch zeer gewillig tegenover de Amerikanen. Zo hoort Ecuador nu ook bij de Latijns-Amerikaanse alliantie die onder beschermheerschap van de VS tegen Venezuela en Bolivia gesmeed werd.

Correa, die na twee ambtstermijnen voor vervolging door zijn opvolger Moreno naar België gevlucht is, uit scherpe kritiek op het optreden van zijn opvolger in de asielkwestie. Hij noemt het “een van de meest afschuwelijke daden die ooit uit gedienstigheid, kwaadwilligheid en wraakzucht uitgebroed werden”. Daarbij noemde hij zijn opvolger een “verrader”.

Uitlevering

Weliswaar heeft Scotland Yard Assange gearresteerd, maar het lijdt geen twijfel dat hij aan de VS uitgeleverd zal worden. Anders had de deal met het IMF geen zin gehad. Daarnaast doet de Amerikaanse justitie er alles aan om het zo onspectaculair mogelijk te maken. Assange wordt er voorlopig alleen van beschuldigd een wachtwoord gekraakt te hebben, om toegang te verkrijgen tot de Pentagon Papers. Voor een dergelijk vergrijp kan hij hooguit vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Bij eventuele zwaarder aanklachten zou Assange mogelijk de doodstraf kunnen krijgen. Maar in zo’n geval zou het Verenigd Koninkrijk hem niet uit kunnen leveren.

Assanges loopbaan

Hoewel zijn naam nauw met WikiLeaks verbonden is, was Julian Assange niet de oprichter van het onthullingsplatform. Hij hoorde echter wel tot de mannen van het eerste uur en was lang woordvoerder, ook nog enkele jaren van zijn asiel in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Assange werd in 1971 geboren in Townsville in de Australische deelstaat Queensland. Hij studeerde scheikunde en wiskunde in Melbourne, maar ronde die studies niet af. Zijn wiskundefaculteit stelde namelijk in het kader van een overeenkomst met het Amerikaanse leger een studie naar de verbetering van militair materieel in. Assange wilde zich echter niet lenen voor de “optimalisering een killer-machine”.

Hacker

Assange legde echter wel een zeker talent voor digitale techniek aan de dag. Hij deed ervaring op als programmeur en richtte samen met anderen een hackerscollectief genaamd  International Subservices op. Het vervolg was wisselend. Hij incasseerde een proeftijd en geldstraf vanwege hacken. Aan de andere kant hield hij zich succesvol bezig met versleutelingssoftware. Daarnaast bedacht hij een datasysteem dat hem een zekere financiële armslag verschafte. In ieder geval kon hij zijn werk voor WikiLeaks vanaf 2006 zonder vergoeding doen.

FBI-infiltrant

Vanwege zijn werk voor WikiLeaks werd hij herhaaldelijk gearresteerd, gecensureerd, door geheime diensten afgeluisterd en aangeklaagd, zij het niet veroordeeld. In 2011 stelde hij een destijds 18-jarige jongen genaamd Sigurdur Thordarson als vrijwilliger aan. Wat Assange niet wist, was dat deze medewerker een FBI-spion was, met als opdracht zijn chef te bespieden. Dit was het eerste gedocumenteerde geval waarin Assange in het vizier van de Amerikaanse diensten kwam.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.