Eieren horen bij Pasen. Chocolade-eitjes, beschilderde kippeneieren of zelfs gouden, met edelstenen versierde eieren. Eenmaal per jaar is er voor het ei een hoofdrol weggelegd. Waarom eten we eigenlijk zoveel eieren met Pasen?

Het is een goed christelijk gebruik om in de veertigdagentijd van Aswoensdag tot Pasen te vasten. Hieraan kan op verschillende manieren vorm gegeven worden. Maar dit betekende vanouds dat er in die tijd werd afgezien van de consumptie van vlees en eieren. Intussen stopten de kippen natuurlijk niet met het leggen van eieren. Zodoende was er met Pasen een grote voorraad eieren ontstaan. Vandaar ook het gebruik om eieren reeds van tevoren te koken, zo lieten ze zich immers goed bewaren. Met Pasen was dan het moment aangebroken om de Paaseieren op te eten.

Decoratie

Het zinnebeeld voor nieuw leven en de opstandig van Christus hoort echter niet alleen bij het Paasontbijt, maar ook bij de decoratie. Het beschilderen van eieren is een leuke bezigheid voor jonge kinderen. In veel Midden- en Oost-Europese landen is het versieren van eieren tot een ware kunst verheven. Kunstenaars gebruiken soms ook ganzen- of struisvogeleieren, die door hun grootte meer ruimte bieden voor grotere motieven of scènes.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Fabergé

En dan zijn er nog de eieren die als kostbaar kleinood gekoesterd worden. Zo werd er in 2007 bij het veilinghuis Christie’s een Fabergé-ei voor 12,5 miljoen euro geveild, een recordbedrag. Gemaakt door Carl Fabergé, die destijds ook voor de Russische tsarenfamilie jaar op jaar schitterende decoratie-eieren maakte, stamde het bewuste ei uit de verzameling van de familie Rothschild. Een Russische verzamelaar voegde het ei aan zijn privécollectie toe.

Betalen

Ook het gerenommeerde warenhuis Harrods, in hartje Londen, probeert steeds iets nieuws te verzinnen. Zo werden er al eens halve chocolade-Paaseieren versierd met briljanten aangeboden voor een miljoen pond per stuk. Wie zo’n ei verpandt, kan er goed van leven! Raar? Geenszins. Enkele eeuwen geleden betaalden veel boeren een deel van de met Pasen te betalen pacht met de tijdens de Vasten opgespaarde eieren. En zo is het eitje rond.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.