Onder de vele delen van Spanje die zich door Madrid verwaarloosd voelen, vormen de beide Noord-Afrikaanse steden Ceuta en Melilla de spits. Geregeld komen ze ook hier in het nieuws, als er weer eens een massale toeloop van Afrikaanse asielzoekers op de grenshekken toekomt. De immigratieproblematiek is hier, in wat ooit bolwerken van de Partido Popular waren, het meest zichtbaar.

Zodoende behaalt de nieuwe nationaal-conservatieve partij Vox hier ook zijn beste resultaten. Vox kreeg in Ceuta 24 procent en in Melilla 16 procent van de stemmen. Landelijk lag de partij rond de tien procent. Vox presteert in deze steden bovengemiddeld, omdat het als enige partij in de beide enclaves voor de bouw van een muur in plaats van het steeds gebrekkiger wordende driedubbele hek aan de grens met Marokko pleit. In de verkiezingscampagne was vaak van een door Marokko gestimuleerde “islamistische en migratie-invasie” sprake.

Moslims helft van de bevolking

Door de decennialange immigratie, die vooral na de toetreding van Spanje tot de Europese Unie inzette, is in 40 jaar tijd het aantal moslims in de beide enclaves gegroeid naar ongeveer de helft van de bevolking. In Ceuta 46 procent, in Melilla 52. Melilla is daarmee de eerste stad in Spanje met een islamitische bevolkingsmeerderheid geworden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Militair personeel

De boodschap van Vox is vooral bij het militair personeel in Ceuta in vruchtbare aarde gevallen. Naast immigranten vormen militairen en ondersteunend personeel de grootste bevolkingsgroep. Officieel zijn er alleen al in Ceuta zo’n 3600 militairen. De militairen, die ter beveiliging van de grens vanuit heel Spanje hier gestationeerd zijn, maken de immigratieproblemen van dichtbij mee. Ze zien hoe steeds meer minderjarigen uit Marokko de grens over gestuurd worden, om de chaos in de beide kuststeden te vergroten.

Grenshek van Melilla (foto: Ongayo)

Jihadisme

De wijk La Cañada de Hidum, dicht aan het grenshek in Melilla gelegen, is een centrum van jihadisme geworden. De Salam-moskee aldaar werd in de afgelopen jaren een van de belangrijkste jihadistische ontmoetingsplaatsen. Mohamed Houli Chemlal, de vermoedelijke bommaker van de Catalaanse terreurcel van Barcelona, radicaliseerde in Melilla. Volgens een onderzoek in het stadsdeel met zijn ruim 12.000 inwoners het op een na gevaarlijkste in de hele EU. Op de eerste plaats staat de wijk El Principe in de andere Spaanse exclave Ceuta.

No go areas

In beide plaatsen zijn de uitdagingen door de islamitische migratie naar Spanje en Europa in uitvergrote vorm te zien. In La Cañada de Hidum en El Principe riskeren vreemdelingen die daar toevallig verdwalen hun leven. Politieagenten durven er met hun auto’s alleen nog in konvooi te komen. Ook de brandweer en de ambulance gaan er alleen nog onder escorte de smalle straatjes in. Er werden al eens hulpverleners door een noodoproep in de val gelokt. Dan hagelde het ter plaatse stenen en moest een speciale eenheid de hulpverleners ontzetten.

La Cañada de Hidum (foto: Ángel Gutiérrez Rubio)

Controle

De Spaanse staat is de controle over de islamitische wijken aan de rand van de EU aan het ontglippen. Je zou ook kunnen zeggen dat Marokko langzaam maar zeker in Spanje doordringt. Zo spreken veel inwoners van de randgebieden van de enclaves inmiddels vooral Berbers en Arabisch, maar nauwelijks Spaans.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.