Het voornemen van premier David Cameron om tot een wetswijziging te komen die het homohuwelijk zou toestaan, roept weerstand op onder backbenchers, maar ook enkele frontbenchers, van zijn eigen Conservatieve Partij. Ten minste 100 van 307 Lagerhuisleden van de partij zouden overtuigd tegenstander van het homohuwelijk zijn en ‘de gemoederen lopen hoog op’, aldus een betrokkene.

De Liberaal-Democratische staatssecretaris Lynn Featherstone van Gelijkheid heeft plannen aangekondigd voor een consultatieronde in maart, gevolgd door een wetswijziging. Het Conservatieve parlementslid David Burrowes liet in de media echter weten het goed mogelijk te achten dat een dergelijke wetswijziging in het parlement verworpen zal worden. Hoewel bewindslieden van de Conservatieve Partij geacht worden de wet te ondersteunen, heeft de staatssecretaris van Defensie, Gerald Howarth bedongen  dat parlementsleden in deze kwestie vrij moeten zijn om naar hun geweten te stemmen. “Het geregistreerd partnerschap is een realiteit, maar het gaat te ver om bij een homoseksuele relatie van een huwelijk te spreken”, aldus de afgevaardigde van Aldershot.

Diverse ministers vrezen dat het premier Cameron gezichtsverlies zal opleveren wanneer het wetsvoorstel niet wordt aangenomen. De invoering van het homohuwelijk zou deel uitmaken van een bredere campagne om de Conservative Party een moderner gezicht te geven. Burrowes stelt echter dat er genoeg andere mogelijkheden zijn om de Conservatives een modern imago aan te meten, bijvoorbeeld ten aanzien van armoede en het milieu, en dat deze kwestie te belangrijk is om te laten bepalen door beeldvorming of politieke marketing.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


In de Conservatieve Partij die diverse stromingen kent, bestaat van links tot rechts veel weerstand tegen het homohuwelijk. De Conservatieve Partij regeert echter in coalitie met de Liberaal Democraten, die overtuigd voorstander van het homohuwelijk zijn. Er is niets in het regeerakkoord opgenomen over het homohuwelijk. In 2005, toen Labour nog regeerde, kregen homoseksuele koppels reeds de mogelijkheid om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Ook bij Labour zijn zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk te vinden.

Een recente peiling wijst uit dat 83% van de praktiserende christenen, een belangrijk electoraat voor de Conservatieven, afwijzend staat tegenover het homohuwelijk. Uit de peiling bleek verder dat praktiserende christenen onder andere vrezen voor  gevolgen voor de vrijheid van godsdienst en onderwijs.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.