Het proces rond de voorverkiezingen duurt in de Verenigde Staten vanouds lang. Bij de Democraten is het nu al een getouwtrek wie er komend jaar tegen de Republikeinse president Donald Trump aan mag treden. 

Dat de zittende president zich herkiesbaar zal stellen geldt als zeker. Serieuze concurrentie uit de eigen rijen is er klaarblijkelijk niet. Zodoende zijn de ogen dan ook gevestigd op de oppositionele Democraten, waar Trumps voorganger Barack Obama nog altijd invloedrijk is. Obama heeft gebroken met de traditie dat een voorganger zich nooit over zijn opvolger uitlaat. De oud-president is een van de scherpste critici van Trump. Veel van de mogelijke uitdagers van Donald Trump kijken naar Obama voor advies en hopen zijn steun te krijgen.

Obama’s favoriet?

Of de oud-president zich werkelijk voor een favoriet uit zal spreken is echter onduidelijk. Obama heeft wel John Philips en David Jacobsen, tijdens zijn presidentschap ambassadeurs in respectievelijk Canada en Italië, op pad gestuurd om het terrein te verkennen. Zij organiseren ontmoetingen van voormalige donateurs van Obama met geselecteerde kandidaten. Want de voorverkiezingscampagne is lang en kostenintensief. En Obama kent de spelregels als geen ander. De New York Times berichtte onlangs dat de oud-president bekend zal maken wie hij steunt, wanneer duidelijk is wie het grootste aantal donateurs achter zich kan krijgen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Naast reeds vaststaande, maar minder bekende kandidaten als de voormalige IBM-manager Cory Booker, de Indo-Afro-Amerikaanse Kamala Harris of senator Amy Klobuchar uit Minnesota, werd onlangs ook de naam van senator Sherrod Brown uit Ohio genoemd.

Joe Biden aarzelt

De populairste potentiële kandidaat bij de Democraten heeft zich tot nog toe niet uitgesproken. De voormalige vice-president Joe Biden ziet zijn leeftijd van 76 als grootste hindernis voor een kandidatuur voor het presidentschap. In de afgelopen weken een maanden zou hij met vrienden en aanhangers intensief over de kwestie gesproken hebben of hij niet te oud is om nog te kandideren, zo melden Amerikaanse media. Sommigen raadden hem aan een jonge running mate uit te zoeken. Als mogelijke kandidaat voor het vice-presidentschap geldt in dit verband de afgevaardigde Beto O’Rourke.

Biden heeft reeds twee maal aan voorverkiezingen deelgenomen, eenmaal verloor hij tegen Obama, die hem dan zijn vice-president maakte. In 2016 deed hij een stap opzij voor Hillary Clinton. De vrouw van oud-president Bill Clinton had de grote sponsoren achter zich, niettemin legde ze het af tegen Trump. Er zijn velen in de Democratische partij die stellig menen dat Biden Trump verslagen zou hebben.

Of toch een vrouw?

De Democratische partij is echter nog altijd aangeslagen van Clintons nederlaag tegen Trump. In de oppositie is de partij echter naar links opgeschoven. “Iedere kandidaat wordt op zijn verleden beoordeeld. Bepalend is echter waarvoor men in de toekomst wil staan”, zegt Mary Anne Marsh, campagnestrateeg voor de Democraten. Maar wie zou die toekomst kunnen vertegenwoordigen? De relatief onbekende kandidaten waarmee Obama’s donateurs gesproken hebben? Of toch de linkse jurist Elizabeth Warren, de zogenaamde moderate Kirsten Gillibrand, de jeugdige latino Julian Castro of de outsider Tulsi Gabbard? “De energie van de partij is zichtbaar in vrouwen met diverse achtergronden, die al in de tussentijdse verkiezingen voor een blauwe golf zorgden”, aldus Marsh. “Dit potentieel willen we ook voor 2020 benutten.”

Veelbelovende mannen

De jonge latino Julian Castro, minister onder Obama, geldt als goede kanshebber voor de Democratische nominatie (foto: Gage Skidmore).

En wat wil Obama? Een en ander wijst erop dat Julian Castro zijn man zou kunnen worden. De 44-jarige jurist was van 2014 tot 2017 als jongste minister in het kabinet van Obama verantwoordelijk voor woningbouw en stadsontwikkeling. Ook de kansen van de 55-jarige John Delaney moeten niet onderschat worden. Hij vertegenwoordigde van 2013 tot 2019 de staat Maryland in het Huis van Afgevaardigden en heeft zelf een geschat vermogen van 92 miljoen dollar. Verder wordt Eric Garcetti, burgemeester van Los Angeles genoemd.

20 kandidaten

Amerikaanse media schatten dat er uiteindelijk zo’n 20 kandidaten zouden kunnen zijn voor de Democratische nominatie. In 2016 waren het er vijf. Obama ondersteunde toen de kandidatuur van Clinton. Hillary en haar man spelen nu bij de selectie geen grote rol meer. Ook koketteerde Hillary recent nog met de mogelijkheid van een kandidatuur en stelde ze dat ze “graag president zou willen zijn”. Haar zwakke campagne heeft Trumps overwinning mogelijk gemaakt, zeggen daarentegen leidende Democraten.

Bernie Sanders

Zo wacht iedereen dan op een signaal van Obama. Maar ook vanuit andere hoek kan nog een bedreiging komen. Zo overweegt de linkse Bernie Sanders opnieuw een gooi te doen naar het presidentschap. De partijloze senator had in 2016 reeds een gooi gedaan naar de Democratische nominatie en daarbij Hillary Clinton het leven zuur gemaakt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.