Woensdag werd er in het Europees Parlement gestemd over het rapport over de situatie in Hongarije van Judith Sargentini (GroenLinks). Het rapport werd met een twee derde meerderheid aangenomen, zodat de Europese Raad zich erover zal buigen. Ook een meerderheid van de EPP-fractie waar de Hongaarse regeringspartijen Fidesz en KDNP deel van uitmaken stemde voor het rapport, zodat het aannemelijker wordt dat de Hongaren die fractie op enige moment zullen (moeten) verlaten.

Binnen de Europese Volkspartij waren het op voorhand al de meest liberale lidpartijen, zoals de Zweedse Moderaterna, de Finse Kokoomus en de Luxemburgse CSV, die de Hongaarse regering het felst bekritiseerden. De steun voor Hongarije binnen de EPP-fractie kwam van Hongaarse afgevaardigden uit de buurlanden en van cultureel-conservatieve delegaties als de Bulgaren, Kroaten, de Italianen en een deel van de Slowaken, Roemenen, Slovenen, Spanjaarden en Fransen, alsmede de afgevaardigden van de Beierse CSU, met uitzondering van Manfred Weber, die als voorzitter van de EPP-fractie en kandidaat om Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie, voor het rapport stemde.

Europese Conservatieven en Hervormers

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Als Fidesz en KDNP inderdaad de EPP-fractie zullen verlaten, is aansluiting bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) een voor de hand liggende optie. Na het vertrek van de Britten zal de Poolse regeringspartij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS) de dominante delegatie binnen deze fractie zijn. De Poolse en Hongaarse regeringen hebben een goede verstandhoudingen en een gentleman’s agreement om elkaar uit de wind te houden in het geval van artikel 7-procedures. Fidesz en KDNP passen ook goed bij het inhoudelijke profiel van deze anti-federalistische fractie.

De fractielijn van de ECR was om tegen het rapport van Sargentini te stemmen. De meeste leden deden dat ook. Er waren echter wat rebellen bij de Britse Conservatieven. Verder kozen de delegatie van de N-VA, Robert Sulik van de Slowaakse liberale partij SaS en Peter van Dalen van de ChristenUnie ervoor zich te onthouden van stemming. Hiermee tekent zich een liberaal smaldeel binnen de ECR-fractie af. Opvallend genoeg stemden de Duitsers rond Hans-Olaf Henkel wel tegen het rapport, waarschijnlijk meer uit principe dan uit sympathie voor de Hongaarse regering.

De Polen zijn straks leidend binnen de ECR en het is te verwachten dat het hierboven beschreven liberale smaldeel de zwakke schakel van de fractie zal blijken te zijn. Na het vertrek van de Britten heeft de ECR getalsmatige versterking hard nodig om een fractie van enig gewicht te blijven. De Poolse delegatieleider Ryszard Legutko werkt er dan ook reeds aan om nieuwe bondgenoten aan te werven. Zo haalde hij onlangs de Zweden Democraten binnen. Getalsmatig leggen de Hongaren meer gewicht in de schaal, zodat Legutko geen kans zal laten lopen om ook Fidesz en KDNP zijn fractie binnen te loodsen. Dit zal het liberale smaldeel van de ECR in een ongemakkelijke positie brengen, zoals ook met de komst van de Zweden Democraten reeds merkbaar was. Je kunt er dan ook op wachten dat op enig moment de toetreding van een bepaalde partij tot de ECR een brug te ver is voor deze selectief politiek-correcten. De Britten en de Duitsers zullen na 2019 geen probleem meer vormen, omdat de Britten de EU zullen verlaten en AfD-afsplitsing LKR electoraal geen schijn van kans maakt. De Tsjechische SaS kan desgewenst eenvoudig terugkeren naar de ALDE-fractie en de N-VA naar de fractie van De Groenen/EVA, die hen natuurlijk niet met open armen zal ontvangen, zodat de Vlamingen in zo’n geval wel weinig goede posities in commissies zullen krijgen. De ChristenUnie kan haar keutel intrekken of voor de EPP-fractie opteren, het zou niet voor het eerst zijn dat die optie overwogen wordt.

Voor de ECR, die door het vertrek van de Britten fors slinkt, is het binnenhalen van de Hongaren cruciaal. Niet alleen zou het een welkome getalsmatige versterking betekenen, het zou de fractie ook meer cachet geven, doordat er iets van de internationale aantrekkingskracht van de Hongaarse premier Viktor Orbán op de ECR afstraalt, dat de Poolse man-achter-de-schermen Kaczynski niet te bieden heeft.

Eurosceptici en nationalisten

Ook in de eurosceptische EFDD-fractie stemde men, afgezien van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, tegen het rapport van Sargentini en de nationalistische ENF-fractie stemde zelfs in haar geheel tegen het rapport. ENF-leden als de Oostenrijkse FPÖ en de Italiaanse Lega legden recent reeds nadrukkelijk contact met de Hongaren. Zo brachten premier Orbán en de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini samen een manifest uit over migratie.

Aangezien Orbán voor dergelijke samenwerking niet terugdeinst is het niet ondenkbaar dat het zelfs tot een gezamenlijke fractie zou komen rond PiS, Fidesz, Lega en FPÖ. Een en ander is echter van een dermate groot aantal factoren afhankelijk, waaronder conflicten tussen nieuwe en bestaande loyaliteiten, dat het nog zeer de vraag is of het zover komt.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.