In de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen heeft La République En Marche (LREM) van president Emmanuel Macron, in combinatie met de MoDem, bijna een derde van de stemmen gehaald. Projecties op basis van dit resultaat laten zien dat LREM/MoDem na de tweede ronde komende zondag 415 à 455 van de 577 zetels in de Nationale Vergadering zou kunnen bezetten. Dat betekent dat het blok van de president sowieso twee derde en misschien zelfs drie kwart van de zetels heeft. Voor de verkiezingen dacht menigeen nog dat een nieuwe partij er niet in zou slagen zou massief het parlement binnen te stormen. Er mag dus met recht van een electorale windhoos gesproken worden.

Alle andere partijen lopen gevoelige klappen op. De centrumrechtse Les Républicains, die de parlementsverkiezingen hadden moeten winnen na het abominabele presidentschap van François Hollande, maar zich in plaats daarvan gereduceerd zien tot misschien wel minder dan 100 zetels. Klassiek centrum-links, Parti Socialiste, Parti Radical de Gauche en de Groenen, die het bij elkaar met enkele tientallen zetels moeten doen. En het Front National dat bij lange na niet de doorbraak beleeft waarop het hoopte.

Op een bepaalde manier is het zelfs een zoveelste nederlaag voor MoDem, de gevestigde sociaal-liberale centrumpartij van François Bayrou. Bayrou maakte zijn kwijnende MoDem weer relevant door zich in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen terug te trekken ten faveure van Macron. Na wat getouwtrek steunde LREM in de parlementsverkiezingen vervolgens een aanzienlijk aantal kandidaten van MoDem. Het is echter wel duidelijk dat de kandidaten van MoDem het slechter gedaan hebben dan die van LREM. MoDem is de geur van overbodigheid, ondanks de steun van Macron, duidelijk nog niet kwijt.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Ook voor allerlei kleine partijen, zoals de centrumlinkse euroscepticic van de Mouvement Républicain Citoyen en het agrarisch-conservatieve Centre Nationale des Indépendents et Paysans (CNIP) richt windhoos Macron veel schade aan. In het verleden wisten ze hun weinig zetels in de Nationale Vergadering veilig te stellen door ten aanzien van hun bolwerken overeenkomsten te sluiten met klassiek centrumlinks of centrumrechts. Nu wordt veel van die charmante politieke usance pardoes weggevaagd.

Macron heeft dus straks een dikke meerderheid in de Nationale Vergadering. De oppositie is gedecimeerd en zijn veel van de nieuwe parlementariërs hebben niet of nauwelijks politieke ervaring. Het lijkt er dus op dat Macron de vrije hand krijgt om ook tijdens zijn presidentschap als een windhoos te werk te gaan.

Tegelijk berust zijn dikke meerderheid in de Nationale Vergadering op verkiezingen waarin meer dan de helft van de kiesgerechtigden thuis bleef in de eerste ronde. Veel van de kiezers die wel zijn gaan stemmen, hebben de president een stabiele meerderheid in de Nationale Vergadering willen geven. Dat is geen stem vanuit een diepgewortelde overtuiging, maar veeleer een pragmatische. Wanneer de regering van Macron in de komende jaren tegen blijkt te vallen – en de beschuldigingen van fraude tegen ministers zijn daarvan reeds een veeg teken, zijn die kiezers zo weer terug op hun nest. Zo gewonnen, zo geronnen. De oppositiepartijen zullen zich dan echter wel moeten hernemen. Het volstaat niet om te blijven wijzen op de tekortkomingen van LREM

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.