Zondag ging Oekraïne ter stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het werd een verpletterende nederlaag voor zittend president Petro Porosjenko. Bij de 73 procent van de stemmen die naar Volodymyr Zelensky ging zal ook een fors aantal proteststemmen gezeten hebben. De vraag is nu of Zelensky het in hem gestelde vertrouwen waar kan maken.

In 2014 had Porosjenko zijn concurrenten nog met bijna 55 procent van de stemmen in de eerste ronde verslagen. Hij was toen de nieuwkomer die verandering zou brengen. Vijf jaar later overheerst bij veel Oekraïners de teleurstelling. Voor velen waren de verkiezingen vooral een gelegenheid om Porosjenko naar huis te sturen. Zodoende kwam hij nu zelfs in de tweede ronde niet verder dan zo’n 24 procent van de stemmen.

Zelensky’s overwinning

De overwinning van Zelensky is groot. Maar het is zeer de vraag of hij het in hem gestelde vertrouwen waar kan maken. Hij is politiek onervaren, zal voor moeilijke vraagstukken komen te staan en heeft met de nodige verkiezingsbeloftes zijn manoeuvreerruimte danig beperkt.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Parlementsverkiezingen

Daarbij komt nog dat Zelensky in eerste instantie samen zal moeten werken met een parlement waarin zijn partij niet eens vertegenwoordigd is. De nieuwe president zal dan ook pas echt effectief kunnen gaan regeren als er nieuw parlement gekozen is. In oktober moeten er immers parlementsverkiezingen gehouden worden. Zelfs dan blijft het echter de vraag of hij nu echt verandering zal kunnen brengen.

Stabiele regeringsmeerderheid

Een blik op de peilingen leert namelijk dat Zelensky’s partij ‘Dienaar des Volks’ ongeveer een kwart van de stemmen zou krijgen. Dit betekent dat men samenwerking met tenminste twee andere partijen zal moeten zoeken om een stabiele regeringsmeerderheid te vormen. Recente peilingen doen zelfs vermoeden dat Zelensky zowel met het Blok van Petro Porosjenko en Volodymyr Klitsjko en als met Timosjenko’s Vaderland-partij zal moeten samenwerken. In zo’n scenario ligt het vanzelfsprekend voor de hand dat het weer business as usual zal zijn. Porosjenko liet na zijn nederlaag niet voor niets weten dat hij het ambt van president, maar niet de politiek verlaat.

 

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.