Volodymyr Zelensky is amper president of hij oogst al veel kritiek door benoemingen. Ook is het nog maar de vraag of hij in het parlement een meerderheid kan vinden.

Om effectief te kunnen regeren, heeft de nieuwe president zo ongeveer als eerste ambtshandeling het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 21 juli. In het zittende parlement beschikte Zelensky immers niet over de nodige steun om zijn aangekondigde stappen te kunnen zetten. Zijn partij Dienaar des Volks is vooralsnog niet in het parlement vertegenwoordigd.

Benoemingen

De eerste benoemingen door de pas gekozen president leidden al tot heftige kritiek. Chef de cabinet werd Andrej Bogdan, de advocaat van de oligarch Igor Kolomoisky. Die laatste keerde inmiddels ondanks lopende onderzoeken tegen hem in de VS en Zwitserland naar Oekraïne terug. Deze feiten voeden opnieuw de verdenkingen dat de acteur een marionet van de oligarch is. Dat Kolomoisky nu met andere woorden by proxy het land regeert.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Andrej Bogdan

De Oekraïense ultranationalisten hebben ook reden om Zelensky verdacht te maken. Bogdan heeft weliswaar politieke ervaring, maar die vergaarde hij als medewerker van Nikolaj Azarov, die onder Viktor Janoekovitsj premier was. Met deze benoeming overtrad Zelensky geldend recht, want bij wet mag niemand uit de entourage van de oud-president een regeringsfunctie krijgen.

Internationaal Monetair Fonds

Amper uit zijn ballingschap in Israël teruggekeerd, gaf Kolomoisky de nieuwe president reeds adviezen. Hij raadde hem bijvoorbeeld aan het Internationale Monetaire Fonds te trotseren en het naar Grieks voorbeeld op een staatsbankroet aan te laten komen. “Dit is hun spel, hun geopolitiek. Ze interesseren zich niet voor de Oekraïne. Ze willen Rusland schade toevoegen en de Oekraïne is maar een voorwendsel”, aldus Kolomoisky.

Saakasjvili

Iemand anders die terugkeerde is Michail Saakasjvili, die van Zelensky het staatsburgerschap terugkreeg. Porosjenko haalde hem eerst binnen en benoemde hem tot gouverneur van Odessa. Na aanhoudende conflicten trok hij in 2016 zijn Oekraïense staatsburgerschap in. Critici gaan er van uit dat zowel Kolomoisky als Saakasjvili uit zijn op wraak.

Posten voor vrienden

Ook andere aanstellingen zorgen voor misnoegen. Zo moet Ivan Bakanov een belangrijke rol in de geheime dienst krijgen. Zelenskys jeugdvriend is jurist en medeoprichter van het televisiekanaal Kvartal 95. Ook zijn medewerker Sergej Sjefira, Sergej Trofimov en Jurij Kostjoekov moeten belangrijke functies krijgen.

Oorlog

Zelenskys doel om de oorlog in het oosten van Oekraïne te beëindigen, lijkt spitsroede lopen te worden. Na zijn eerste bezoek aan het oorlogsgebied, zou het Oekraïense leger de beschietingen opgevoerd hebben, zo stelt de leiding van de Volksrepubliek Donetsk. De betrokkenen van de Akkoorden van Minsk willen weliswaar de vastgelopen besprekingen hervatten, maar Moskou neemt gezien de volatiele situatie in Kiev een afwachtende houding aan. Zolang Zelensky niet kan leunen op een stabiele regering lijken besprekingen weinig zinvol.

Peilingen

Volgens peilingen zou Zelenskys partij Dienaar des Volks op 21 juli zo’n veertig procent van de stemmen kunnen krijgen. Drie of vier andere partijen zouden in het parlement vertegenwoordigd zijn, in ieder geval het Oppositieplatform, de tot Europese Solidariteit omgedoopte partij van Porosjenko en de Vaderland-partij van Timosjenko. Tenzij Zelenskys partij op eigen kracht een absolute meerderheid behaalt, wordt het vinden van een regeringsmeerderheid dus erg lastig. Of zoals ik in april al schreef: Zelensky kan Porosjenko’s steun nog nodig hebben. Met de terugkeer van Kolomoisky en Saakasjvili is die steun echter bepaald  niet waarschijnlijker geworden.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.