De lokale besturen zijn de laatste nog concurrerende machtscentra in Oekraïne. Derhalve wil de in mei tot president gekozen Volodymyr Zelensky na de vervroegde parlementsverkiezingen in juli, die zijn partij ‘Dienaar des Volks’ won, nu ook de lokale en regionale parlementen, waar zijn partij nog niet vertegenwoordigd is, voortijdig ontbinden. Hij wil onder andere van concurrent Klitsjko als burgemeester van Kiev af.

De grootste onder deze concurrerende machtscentra is Kiev. Oud-bokskampioen Vitali Klitsjko is sinds mei 2014 burgemeester in de Oekraïense hoofdstad. Nu verkeert hij echter in een machtsstrijd, die het einde van zijn politieke loopbaan kan betekenen.

Eerst als klucht, dan als tragedie

In zijn televisieprogramma had Zelensky Klitsjko al eens op de korrel genomen als onderdeel van een losgezongen politieke klasse. In omkering van Marx’ bekende dictum, lijkt ditmaal echter de tragedie op de klucht te volgen. Klitsjko is een representant van de Porosjenko-generatie. Die generatie staat er in de peilingen slecht voor, maar Klitsjko niet. De burgemeester weert zich tegen de poging van Zelensky en co hem knock out te slaan. Zijn nieuwe rivaal voor het burgemeesterschap is Alexander Tkatsjenko. Deze is nu nog directeur van de tv-zender waarop Zelensky’s programma werd uitgezonden. Zodoende kan hier licht het verwijt van vriendjespolitiek gemaakt worden.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Gelijkenis tussen Zelensky en Klitsjko

Het frappante is dat de bokser en de komiek helemaal niet zo verschillend zijn. Beiden zijn politieke zijinstromers, die succes hadden in een ander vak voor ze politiek in gingen. Met de ondoorzichtige, corrupte zakenwereld waren ze niet nauw verbonden. Of vanwege die perceptie waren ze althans populair bij de kiezers. Klitsjko is weliswaar miljonair (in dollars), maar dat was voor de kiezers geen probleem, omdat hij zijn miljoenen zelf, onder transparante omstandigheden, bij elkaar gebokst had.

Zelensky wil van Klitsjko af, of zijn macht inperken

Maar nu wil de acteur de macht van de bokser drastisch inperken of zich helemaal van hem ontdoen. De president kan daarvoor een bijzonderheid van het Oekraïense recht benutten. Naast de door de burgers gekozen burgemeester, is er ook nog de door de president benoemde hoofd van het de tak van de nationale overheid die de hoofdstad bestuurt. Deze persoon heeft in veel zaken het laatste woord en daarmee de eigenlijk macht. Onder Porosjenko verenigde Klitsjko beide posities in één persoon. Maar nu kan Zelensky Klitsjko met iemand van ‘Dienaar des Volks’ opzadelen.

Smeercampagne

Aangezien Klitsjko in Kiev nog altijd zeer geliefd is, moeten Zelensky en de zijnen daar eerst iets aan doen. Derhalve bereidt de jurist Andrej Bogdan, kabinetschef van Zelensky, een smeercampagne tegen Klitsjko voor. Bogdan zelf is overigens omstreden, omdat hij als jurist tot voor kort voor de oligarch Igor Kolomojski werkte. Bij diens tv-zender werkte Zelensky als komiek en producer.

Vastgoed

Bogdan heeft een aantal vastgoedzaken in Kiev onder Klitsjko in het vizier. Men beschuldigt de bokser ervan zich uit de schatkist van de stad verrijkt te hebben. Duidelijk is evenwel dat er in de afgelopen tijd in Kiev meer woonruimte beschikbaar is gekomen dan in jaren. Wat veel kiezers betreft heeft Klitsjko hier goed werk verricht. Gaat ditzelfde dossier hem nu de kop kosten?

Klitsjko zoekt bondgenoten op

Klitsjko vecht voor zijn positie, zoals eens in de ring om de titel. Hij zoekt bondgenoten van weleer weer op. In de VS had hij een ontmoeting met de jurist en oud-burgemeester van New York, Rudy Giuliani, die ook president Trump ondersteunde. Daarnaast was de oud-wereldkampioen al op meerdere CDU-congressen te gast. Klitsjko wil nu een ‘uitvoerend comité van de raad van Kiev’ vormen, dat het door de president benoemde hoofdstedelijk bestuur zoveel mogelijk bevoegdheden afhandig moet maken, in het geval Zelensky Klitsjko’s positie poogt uit te kleden.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.