Met Jair Bolsonaro, die binnenkort wordt ingezworen als president van Brazilië, lijkt er het nodige te gaan veranderen aan het landbouw- en milieubeleid van het Zuid-Amerikaanse land. Het nagestreefde handelsakkoord tussen het Zuid-Amerikaanse economische blok Mercosur en de Europese Unie lijkt definitief op niets uit te lopen.

De verkiezing van Jair Bolsonaro tot president van Brazilië zorgt voor ongerustheid bij de zittende minister van milieu Edson Duarte en milieuorganisaties. Na Bolsonaros aankondiging het Amazonegebied voor economische exploitatie vrij te geven, vrezen ze het ergste. Bolsonaro geldt als ondersteuner van de landbouwlobby. Die heeft ertoe opgeroepen het aantal natuurbeschermingsgebieden te reduceren en meer land voor landbouwactiviteiten vrij te geven.

Voetnoten bij Bolsonaro

Bolsonaro wil de ministeries van Milieu en Landbouw samenvoegen, wat, zo vrezen milieuorganisaties, te koste van de milieubescherming zal gaan. Bovendien werd bekend dat de economische adviseur van Bolsonaro, Paulo Guedes een nieuw superministerie moet gaan leiden. De nieuwe portefeuille zou bestaan uit zowel Financiën als Economische Zaken en Industrie en de privatiseringsautoriteit.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Handelsakkoord

Vanuit het gezichtspunt van de Europese Commissie is deze personele keuze van Bolsonaro geen positief signaal voor het al jaren nagestreefde handelsakkoord tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse economische blok Mercosur. Naast Brazilië bestaat Mercosur uit Argentinië, Uruguay, Paraguay en het voor onbepaalde tijd geschorste Venezuela.

Guedes staat bekend als criticus van het akkoord. Om deze reden hadden de onderhandelingspartners nog kort voor de verkiezingen in Brazilië begin september in Uruguay een nieuwe onderhandelingsronde gepland. De Mercosur-landen leveren vooral agrarische grondstoffen. De EU, de belangrijkste handelspartner van het blok, exporteert o.a. auto’s, chemieproducten en machines. Nadat er in de loop van dit jaar steeds weer stremmingen in de onderhandelingen waren, heetten ze recent bijna afgerond te zijn.

Men werd het echter opnieuw niet eens. De Zuid-Amerikaanse onderhandelaars klaagden opnieuw over de Europese subsidies voor de landbouwsector en auto-industrie. De EU zag van haar kant geen ruimte om meer toe te geven inzake de import van rundvlees. Het aangeboden invoercontingent van 99.000 ton wordt vooral door Frankrijk, België en Ierland bekritiseert.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.