De Grieks-Cyprioten konden zondag stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De zittende president, de centrumrechtse Nicos Anastasiades, en de communist Stavros Malas gaan door naar de tweede ronde, die volgende week zondag gehouden moet worden.

Uit de peilingen in de aanloop naar de verkiezingen kwam reeds naar voren dat Anastasiades sowieso door zou gaan naar de tweede ronde en dat het er om zou spannen of hij het daarin op zou moeten nemen tegen Malas of tegen Nikolas Papadopoulos, zoon van Tassos Papadopoulos die van 2003 tot 2008 president was. Uiteindelijk behaalde Anastasiades 35,5% van de stemmen, Malas 30,2% en Papadopoulos 25,7%. Andere kandidaten kwamen niet verder dan enkele procentpunten.

Hereniging

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!


Papadopoulos werd gesteund door zijn eigen centrumpartij DIKO, alsmede door de sociaaldemocratische EDEK en de nationaal-conservatieve Solidariteitsbeweging. Wat deze onwaarschijnlijk coalitie bij elkaar bracht, is hun oppositie tegen de hereniging van Cyprus op basis van het Annan-plan, genoemd naar de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan.

Voor het merendeel van de Grieks-Cyprioten lijkt de hereniging echter niet het doorslaggevende issue te zijn geweest. Papadopoulos bekritiseerde de zittende president, dat hij teveel zou hebben toegegeven in de gesprekken over hereniging. Op enig moment vond echter ook Anastasiades dat Turks-Cyprioten overvroegen en brak hij de gesprekken af.

Na de tweede ronde wil zowel Anastasiades als Malas de gesprekken met Noord-Cyprus hervatten, waarbij Malas daarin meer gedreven is dan Anastasiades. Het ligt derhalve in de rede dat een deel van de kiezers van Papadopoulos Anastasiades aan een meerderheid zal helpen om ten minste een overwinning van Malas te voorkomen.

In Cyprus spelen de presidentsverkiezingen een rol van extra grote betekenis, omdat de president, anders dan in andere EU-lidstaten, niet alleen staatshoofd maar ook regeringsleider is.

Mainstream framing

Sommige internationale mainstream media sprongen overigens, ten dienste van hun frame, wel erg creatief met de feiten om, om aan de lezer duidelijk te maken wat de gewenste uitkomst van de verkiezingen was. Zo beschreef Politico de gematigde centrumpartij DIKO van Papadopoulos als ‘conservatief, populistisch’, met als schijnbaar enige reden dat deze afwijzend staat tegenover het Annan-plan. Van de andere kant omschreef Politico Malas’ partij AKEL als centrumlinks, terwijl dit een communistische partij is, die in het Europese Parlement bij de EUL/NGL-fractie zit.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 

Over de auteur

Jonathan van Tongeren

Jonathan van Tongeren studeerde Internationale Betrekkingen en Slavistiek, was van 2006-2010 secretaris-generaal van het European Christian Political Youth Network (ECPYN) en is eindredacteur van Novini. Verder is hij redacteur bij uitgeverij De Blauwe Tijger.